ZDRAVSTVO u redovima

Slovenci režu liste čekanja po 'hrvatskom receptu'; Milinović likuje: Kopiraju me nakon 10 godina

23.11.2018 u 14:07

Bionic
Reading

Nova slovenska vlada krenula je u žestok obračun s listama čekanja. U nekim tamošnjim bolnicama pregled magnetskom rezonancijom, primjerice, moguće je obaviti navečer jer liječnici rade do 22 sata. Otkad je Samo Fakin preuzeo ministarstvo zdravstva, pregledi se obavljaju i poslijepodne, i subotom, i nedjeljom. Iako su Fakinovim potezima vidno oduševljeni i neki u Hrvatskoj te se pitaju može li se preslikati njihov sustav kod nas, zaboravlja se da smo imali slične pokušaje u našim bolnicama u posljednjih desetak godina

Kad je Darko Milinović, danas bivši HDZ-ovac i aktualni ličko-senjski župan, bio ministar zdravstva (2008.-2011.), i u pojedinim hrvatskim bolnicama odlazilo se na pretrage poslijepodne i vikendom. Milinović je stimulirao dodatni popodnevni rad liječnika u bolnici kako bi se smanjile liste čekanja.

Zanimljivo je, otkriva nam Milinović, to da ga je tadašnji slovenski ministar zdravstva zvao u službeni posjet kako bi mu predočio mjere koje je uveo jer su tamošnji mediji hvalili hrvatsku reformu zdravstvenoga sustava.

Milinović nam kaže da su Slovenci htjeli kopirati način na koji se on obračunavao s listama čekanja i, evo, gotovo deset godina poslije ništa se nije promijenilo.

'Što se tiče lista čekanja, uveli smo dopunski rad, ali smo uveli i posebni odjel u Ministarstvu zdravstva koji je radio samo na listama čekanja na osnovi telefonskog poziva. Sve smo objedinili i 24 sata dnevno odjel je radio, zvao pacijente i nudio im da umjesto, recimo, na CT na Rebro, gdje bi čekanje trajalo mjesecima, obave pregled za tri dana u Karlovcu', prisjetio se Milinović.

'Uveo sam popodnevni i vikend rad'

Tako je bila formirana nacionalna lista čekanja za pretrage i zahvate na koje se najdulje čeka: ultrazvuk srca, MR, CT, ugradnju stenta, kardiokirurgiju, operaciju kuka i žučnog kamenca. Na taj način želio se smanjiti pritisak pacijenata na četiri velika bolnička centra u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

'Na žalost, poslije mene je došao Rajko Ostojić te je ukinuo taj odjel', požalio se Milinović. Istaknuo je da je Ministarstvo u njegovo vrijeme uvelo i popodnevni rad liječnika te se radilo i vikendom i posebno se plaćalo bolnicama.

Posao u poslijepodnevnoj smjeni liječnicima se tako tretirao kao rad izvan radnog vremena te plaćao kao prekovremeni sati.

Kasnije je i Rajko Ostojić pokušao u potpunosti uvesti dvosmjenski rad u bolnicama, ali je zbog velikog otpora liječnika odustao od te ideje.

Zvali smo i Ostojića da nam komentira slovenske ideje i svoje pokušaje da uvede popodnevni rad u bolnicama, ali na naše pozive nije odgovarao.

  • +10
Milan Kujundžić, ministar zdravstva Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

'Ako počnu hvaliti ministra financija, onda si zasigurno loš ministar zdravstva'

Milinović smatra da ministar zdravstva u Hrvatskoj ne smije dopustiti ministru financija da mu reže sredstva.

'Ako počnu hvaliti ministra financija, onda si zasigurno loš ministar zdravstva', smatra Milinović te dodaje da, recimo, aktualni ministar Zdravko Marić usmjerava zdravstveni novac, a država duguje zdravstvu 1,2 milijarde kuna, u neke druge prioritetne potrebe Vlade te onda na kraju godine kaže da sanira zdravstvo.

'Ma ne saniraš zdravstvo, nego vraćaš dug koji si mu trebao platiti tijekom godine', poručuje Milinović, koji smatra da bi neka neovisna europska institucija, da dođe pregledati takav način rada, zasigurno rekla: 'Gospodo iz Vlade, ne poštujete zakon.'

  • +24
Bolnica u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric