PREZADUŽENI IMPERIJ

Slovenci protiv Linićevog prijatelja: Kalem ugrožava Petrol

Bionic
Reading

Poslovni imperij Joze Kalema, dugogodišnjeg Petrolovog partnera u Hrvatskoj i dobrog prijatelja ministra financija Slavka Linića, u teškoćama je. Slovenski Dnevnik optužuje hrvatskog poduzetnika, člana Uprave Petrola, da lošim poslovanjem svojih privatnih tvrtki ugrožava poslovanje te slovenske tvrtke u Hrvatskoj

Poslovno carstvo trgovca naftom Joze Kalema se trese, a teškoće s financiranjem svojih obaveza pokušava riješiti preko Petrola, koji mu služi kao jamac za brojne poslove. 'Možda zato što Kalemov utjecaj dopire do samog vrha hrvatske Vlade. Jedan od najznačajnijih hrvatskih trgovaca naftnim derivatima dobar je prijatelj s ministrom financija Slavkom Linićem', piše Dnevnik.si

List podsjeća na zajedničku povijest Petrola i Kalema te da su Slovenci 2008. od hrvatskog poduzetnika kupili 51 posto udjela u tvrtki Euro-petrol, a preostalih 49 posto u 2012, kada je tvrtka preimenovana u Petrol. U 2012. uz prihode od 343 milijuna eura Petrol je ostvario gotovo 200.000 eura gubitka.

Dnevnik piše da se Kalem u priči oko Petrola pojavljuje u dvostrukoj ulozi, kao član Uprave i vlasnik poduzeća RI-Petrol, s kojim Slovenci posluju. Kalemova tvrtka vlasnica je triju benzinskih crpki za koje mu Petrol plaća najam. Za zemljišta na kojima je gradio pumpe Kalem je uzimao hipoteke, pa sada Petrol najamninama plaća svome članu Uprave vraćanje kredita, a u slučaju da ih njegova tvrtka nije u stanju vraćati, Petrol ih mora preuzimati da ih banke ne bi zaplijenile.

Osim toga, RI-Petrol kreditira druge Kalemove tvrtke kao što je RI-Most s blokiranim računom, a imala je golemi porezni dug od 7,7 milijuna kuna. Kreditirao je i Kalemovo treće poduzeće, Rudar, koje u vlasništvu ima kamenolom, baš kao i Lignum bivšeg hrvatskog ministra obrane Pavla Miljavca.

Ključni financijer RI-Petrola su, uz samog Kalema, naravno banke. Slovenci se pitaju kako je moguće da jedna tako prezadužena tvrtka uspijeva pronaći financijere voljne davati kredite. Jozo Kalem je za Poslovni dnevnik odbacio optužbe slovenskih medija kao lažne i zlonamjerne. 'Zar ne bi bilo logično da se u slučaju teškoća u suradnji mene i Petrola oglasi sam Petrol? Moj biznis je stabilan i likvidan te nemam teškoća koje se ovdje spominju', kazao je Kalem. U Petrolu su slovenskom Dnevniku kazali da im nisu poznati problemi Joze Kalema s podizvođačima te da nisu izdavali jamstva njegovim poduzećima.