REAKCIJE NA PRESUDU

'Slovenci pokazuju mišiće, još to nije gotovo'

06.11.2012 u 15:56

Bionic
Reading

Odlukom Europskog suda za ljudska prava, koji je presudio da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije, nedvojbeno se utvrđuje odgovornost Slovenije, a Hrvatska i dalje radi na traženju kompromisnog rješenja za prenesenu štednju hrvatskih građana. Kada je riječ o neprenesenoj štednji, o njoj nema spora jer je obuhvaćena ovom presudom, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Uz odgovornost Slovenije, Europski sud za ljudska prava u predmetu troje državljana BiH (Ališić, Sadžak i Šahdanović protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije) presudio je i da je Republika Srbija odgovorna za povrat te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Srbije.

Obje države trebaju u roku od šest mjeseci od konačnosti presude omogućiti štedišama isplatu stare devizne štednje pod istim uvjetima kao što je to omogućeno onima koji su imali staru deviznu štednju u podružnicama slovenskih banaka u Sloveniji, odnosno srpskim državljanima koji su imali štednju u poslovnicama srpskih banaka na području Srbije.

Bivša premijerka Jadranka Kosor smatra da će presuda olakšati položaj Hrvatske jer problem sa Slovenijom još očito nije riješen.

'Oni i dalje pokazuju mišiće, i to prije svega zbog unutarnjopolitičkih razloga i nastojanja da Ljubljanska banka uđe u Hrvatsku. Mislim da je ovo dobar signal i da to Vlada treba iskoristiti da konačno riješi taj problem. Ponovit ću, moje je mišljenje da se treba uključiti premijer Milanović i da to treba dići na razinu razgovora dva premijera te da to treba što prije skinuti s dnevnog reda jer ništa se samo po sebi neće riješiti', ustvrdila je Kosor, dodajući da to pitanje nema veze s ratifikacijom, ali ga očito Slovenija postavlja kao uvjet i to ne treba zanemariti.

'Nije dovoljno stalno ponavljati da to nije problem koji nije vezan uz ratifikaciju, jer se time neće ništa riješiti i vrijeme prolazi. Moramo učiniti sve da do kraja godine imamo što veći broj država koje će ratificirati ugovor, a da se s druge strane ne javlja taj, ali i drugi problemi', zaključila je Kosor.

Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada, napominje da ova presuda može biti vjetar u leđa i zahtjevima hrvatskih štediša, posebice zbog činjenice da se sud pozvao na odredbu o pravu na mirno korištenje imovine.

'Izražavam žaljenje zbog toga što hrvatska Vlada nije svih ovih 20-ak godina znala dati prave pravne savjete štedišama Ljubljanske banke (ako već sama nije krenula u ispravni način borbe za ostvarenje povrata tog duga) kako da se sami zaštite i ostvare svoja prava. Ova presuda dokazuje jedan od načina na koji ostvarivati ta prava, no dodatno zabrinjava činjenica da o sadržaju dogovora Hrvatske i Slovenije javnost u Hrvatskoj gotovo ništa ne zna, osim što sad svi iščekujemo odgovor iz Basela i hoće li ponovno odbiti umiješati se u taj spor', rekao je Lesar.