DNEVNIK O ARBITRAŽI

Slovenci optužuju: Hrvatski biskupi zazivaju rat!

02.11.2009 u 11:40

Bionic
Reading

Slovenski mediji u ponedjeljak na najistaknutijim mjestima najavljuju raspravu o nacrtu arbitražnog sporazuma u Hrvatskom saboru te, iznoseći suzdržanost oko teksta na slovenskoj i hrvatskoj strani, navode da se u slovenskim službenim krugovima osjeća umjeren optimizam da će sporazum dobiti potporu u Saboru

Istina je da je sporazum usklađen, ali teškoće s njime tek počinju, navodi u svom komentaru od ponedjeljka ljubljansko Delo i podsjeća na slovensku i hrvatsku suzdržanost u vezi s tekstom i formulacijom pojma 'junction' što se odnosi na vezu Slovenije s otvorenim morem, osobito među oporbom. Također se raspravlja o hrvatskoj jednostranoj izjavi koju slovenski premijer odbija, tvrdeći da dokument o arbitraži neće potpisati ako se ona uvrsti kao prilog uz svjedočenje švedskog predsjedništva EU-a.

Ucjene blokadom pregovora

Barroso i Reinfeldt

'Pahorovo upozorenje više je usmjereno na Stockholm nego na Zagreb, jer se ne može očekivati da Švedska djeluje protiv interesa neke članice', navodi vodeći slovenski list i dodaje da bi švedski premijer Reinfeldt u suprotnom riskirao zastoj u dogovoru o granici, pa 'čak i novu blokadu hrvatskih pristupnih pregovora'. Jednostrana izjava koju bi hrvatska Vlada dala uz ratifikaciju u svom parlamentu, po Pahorovoj ocjeni, s druge strane ne bi bila problematična jer je namijenjena 'uvjeravanju domaćih protivnika arbitražnog sporazuma', navodi Delo.

Sporazum ima protivnike i na slovenskoj strani, jer oporbene stranke i bivši premijer Janez Janša najavljuju referendum na kojemu bi ga poništili, a ne slažu se ni s vremenskim rasporedom djelovanja arbitraže koji je Borut Pahor predstavio kao manje važan ustupak hrvatskoj strani kako ne bi propao dogovor. Taj dogovor, po njegovim riječima, Slovenija 'ne bi mogla očekivati ni u snovima da Hrvatska nije u pregovorima s EU-om', navodi vodeći slovenski list.

Delo: Pahor igra ruski rulet

Hoće li Pahora pribiti na križ?

'Nasuprot slovenskoj oporbi, Pahor ocjenjuje sporazum kao vrlo dobar dokument, a to navodno dokazuje upravo hrvatski manevar s jednostranom izjavom. Uostalom, nov način rješavanja graničnog pitanja jedini je dosada koji su dvije strane uspjele uskladiti nakon propala dogovora Drnovšek-Račan', navodi Delo.

Vodeći slovenski list, međutim, u svom komentaru na prvoj stranici opisuje i političke dimenzije spora zbog arbitražnog sporazuma u Sloveniji i tvrdi da Pahor njime igra ruski rulet, jer su u tome 'veliki ulozi, a vrlo mali dobici'. Ako bi arbitraža i završila kako Pahor očekuje, on ne bi stekao posebnu slavu, a ako ne uspije, 'onda će ga svi pribijati na križ', navodi Delo u naslovnom komentaru. Upozorava i na velika iščekivanja koja su u vezi s granicom zadnja dva desetljeća iznosili pojedini slovenski političari.

Dnevnik: Hrvatski biskupi pozivaju na novi rat

Ljubljanski Dnevnik navodi da u vezi s današnjom raspravom u Hrvatskom saboru u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova postoji 'umjereni optimizam' da će arbitražni sporazum biti prihvaćen, i to unatoč mišljenju nekih hrvatskih intelektualaca i stručnjaka da ga ne bi trebalo potpisati jer je za Hrvatsku, kako tvrde, štetan.

List se, međutim, posebno osvrće na izjavu Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije, koja je također izrazila svoju suzdržanost oko sporazuma, te u donekle i ideološki intoniranoj kritici miješanja biskupa u državne poslove tvrdi da je riječ o 'pozivanju biskupa na neprijateljstvo i nove balkanske ratove'. Štoviše, navodi list, slovenski analitičar Borut Šuklje, negdašnji slovenski veleposlanik u Beogradu, tvrdi da takav istup hrvatskih biskupa 'nema presedana u novijoj europskoj povijesti', pri čemu navodi 'retoriku' koja je rabljena u priopćenju Iustitiae et pax.

Tajna diplomacija

Ako Hrvatski sabor danas ne odobri potpisivanje sporazuma, onda će se taj proces za neko vrijeme zaustaviti, a mnogo toga ovisi i o predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću koji, kako tvrdi Dnevnik, ponekad mijenja svoja stajališta o sporazumu o arbitraži.

Dnevnik navodi i neke primjere protivljenja sporazumu u Sloveniji, pa ističe da je bivši ustavni sudac Janez Čebulj u analizi za Slovensku pučku stranku (SLS) ocijenio da bi njegovo potpisivanje moglo biti u suprotnosti sa slovenskim ustavom kad je riječ o potpisivanju sporazuma nastalih tajnom diplomacijom. Takav je, tvrdi Čebulj, i slučaj s dogovorom Pahor-Kosor.