STRUČNA POMOĆ

Slovenci neodlučni oko zabrane obrezivanja

14.02.2012 u 14:39

Bionic
Reading

Slovensko pravobraniteljstvo za ljudska prava (ombudsman) donijet će konačno stajalište o obrednom obrezivanju muške djece iz vjerskih razloga nakon što se o tome izjasni Europska mreža pravobranitelja prava djece (ENOC), objavili su u utorak slovenski mediji

'ENOC smo zamolili za mišljenje o tom pitanju koje u Sloveniji nije regulirano', izjavila je za ljubljanski dnevni list Dnevnik ombudsmanica Zdenka Čebašek Travnik, dodajući da se o tom pitanju u Sloveniji moraju izjasniti medicinska i pravna struka, ali i politika.

Stajalište koje je prije 10 dana objavilo slovensko pravobraniteljstvo, a prema kojemu obrezivanje spolovila muške djece mlađe od 15 godina predstavlja kršenje njihovih prava i tjelesnog integriteta ako se radi o zahvatu motiviranom vjerskim, a ne medicinskim razlozima, u međuvremenu je izazvalo prosvjedne izjave mešihata Islamske zajednice u Sloveniji i malobrojne slovenske židovske zajednice.

Stajalište slovenskog ombudsmana o obrednom obrezivanju osudila je, u izjavi za javnost, i komisija za pravednost i mir Slovenske biskupske konferencije.

Kako se navodi u izjavi, ured slovenskog pravobraniteljstva ljudskih prava nema nikakvih zakonskih ingerencija za područje vjerskih zajednica, a njegovo stajalište prema obrednom obrezivanju iz vjerskih motiva može se smatrati pokušajem marginalizacije muslimanske i židovske zajednice i ugrožavanjem njihova vjerskog identiteta.

Štoviše, u izjavi se upozorava da se je takvo 'isključujuće' stajalište prema vjerskim zajednicama i njihovim obredima već pojavljivalo u povijesti, osobito u totalitarističkim režimima kao što su bili nacizam i komunizam.

Kako piše ljubljanski Dnevnik, problem o kojem je nedavno svoje mišljenje dao ombudsman nastao je 2010. godine. Tada su slovenske ustanove javnog zdravstva donijele odluku da se takvi operativni zahvati kod djece ne mogu izvoditi na trošak zdravstvenog osiguranja ako ne postoje opravdani medicinski razlozi nego se sumnja da su motivi vjerski.