'SEOSKA STRAŽA'

Slovenci navukli uniforme i sami štite granicu s Hrvatskom od migranata: 'Vičemo im: Ovo je moja zemlja, odmah lezite', a oni bježe'

30.07.2019 u 15:18

Bionic
Reading

Neobična priča dolazi iz pograničnog područja uz Kupu sa slovenske strane granice s Hrvatskom. Razočarani odnosom službene Ljubljane, koja bi po njima trebala činiti više da zaštiti granicu od migrantskog vala, dio mještana tog kraja organizirao se u 'seoske straže'. Iako nisu naoružani, tvrde da im je cilj povećati osjećaj sigurnosti uz granicu

Kako izvještava slovenski portal Siol.net, straža se sastoji od desetak mještana koji u maskirnim uniformama patroliraju pograničnim područjem u okolici Metlike i Črnomelja. Jedino oružje koje koriste u svom 'nadzoru granice' njihov je glas.

'Vičemo im: 'Ovo je moja zemlja, ovo je Slovenija, odmah lezite!' No oni ne slušaju naša naređenja, okrenu se i bježe', svjedoči Blaž Zidar, jedan od mještana koji svakodnevno patrolira.

  • +2
Bodljikava žica na slovenskoj granici Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja

Pripadnici 'seoske straže' svakodnevno prođu po pedesetak kilometara, tako da znaju sve migrantske rute. Iako je granica uz Kupu zaštićena ogradom i žicom, ukazuju na poteškoće s tehničkim preprekama poput otključanih vrata na pojedinim malograničnim prijelazima.

No sudeći po pojedinim komentarima nakon objave članka na Twitteru, nisu baš svi oduševljeni ovom akcijom. Neki tvrde da je Zidar, koji se u prilogu predstavlja kao vođa 'seoske straže', zapravo aktivist Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, koja se snažno bori protiv migranata u Sloveniji.

Podsjetimo, službena Ljubljana tvrdi kako se broj migranata koji prelaze šengensku granicu iz Hrvatske, ali i broj onih koji ih sprečavaju u tome, uporno povećava, te istodobno snažno osuđuje nastojanja Italije i Austrije da strožim graničnim nadzorom spriječe kretanje migranata prema ostatku Europske unije.