POLITIČKO USIJANJE

Slovenci će na izbore usred ljeta?

13.05.2014 u 16:15

Bionic
Reading

Slovenci bi na prijevremene parlamentarne izbore mogli izići sredinom ljeta, a kao najvjerojatniji datum spominje se 13. srpnja, pokazali su dvodnevni razgovori predstavnika stranaka s predsjednikom Borutom Pahorom koji su završeni u utorak.

'Zauzimamo se da izbori budu što prije, a iz razgovora s predsjednikom realno je očekivati da bi se mogli održati druge nedjelje u srpnju', rekao je u utorak nakon sastanka s Pahorom predsjednik zastupničkog kluba Demokratske stranke umirovljenika Franc Jurša. 'Bolje je da izbori budu u srpnju nego u kolovozu, kad je više birača na odmoru', kazao je nakon razgovora s Pahorom Rihard Braniselj, predstavnik Građanske liste koja se također zauzima da izbori budu što prije.

Jurša, Braniselj i predstavnik Slovenske pučke stranke (SLS) Mihael Prevc naveli su da Pahor spominje i eventualnu mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva, ali da to nije realan izlaz iz sadašnje krize jer bi se o njoj morale dogovoriti sve stranke u parlamentu. Uz to, većina vodećih stranaka odbija opaske manjih, izvanparlamentarnih stranaka da bi izbori sredinom ljeta mogli biti ustavno i legitimno upitni jer će na njih izići manje birača nego da se održe na jesen, čime bi se politički vakuum produžio.

'Slažemo se da izbori budu u srpnju. O tome koliko će izbori biti legitimni trebala je prije svoje ostavke razmišljati premijerka Alenka Bratušek', kazao je Prevc, podsjećajući da je razvoj sadašnje situacije potakla svojom ostavkom sama vlada, nakon što je Bratušek izgubila na unutarstranačkim izborima vodstvo u koalicijskoj stranci Pozitivna Slovenija (PS). Očekuje se da će predsjednik Pahor, nakon konzultacija sa svim stranačkim skupinama u parlamentu, svoju odluku o tome kada raspustiti parlament i sazvati izbore objaviti do kraja tjedna, možda već u srijedu.

Nakon što parlamentu uputi svoju već najavljenu odluku da neće predlagati mandatara za sastav prijelazne vlade, što ne namjeravaju učiniti ni stranke, Pahor bi po ustavu parlamentarne izbore trebao sazvati u roku ne kraćem od 40 i ne dužem od 60 dana od dana raspuštanja parlamenta.

Zbog tijesnih rokova zato nije izgledno da će sadašnji parlament prije raspuštanja promijeniti izborni zakon, što zahtijeva Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, koja tvrdi da sadašnji proporcionalni izborni sustav generira stvaranje slabih koalicijskih vlada te da je to jedan od glavni uzročnika političkih kriza koje se zadnjih godina ponavljaju.