OCJENE IZ SUSJEDSTVA

Slovenci: Bandić gazi Jankovićevim stopama

03.06.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Kandidati SDP-a i lijevog centra za gradonačelnike najvećih hrvatskih gradova u drugom su krugu lokalnih izbora preokrenuli izborni rezultat u odnosu na prvi krug u kojemu su veći uspjeh imali HDZ i desnica, prve su ocjene slovenskih medija

Kako piše Slovenska tiskovna agencija STA, ljevica u Hrvatskoj ima razloga za zadovoljstvo zbog pobjede svojih kandidata u Splitu, Rijeci i posebno Osijeku, gdje nije bila očekivana, a odaziv birača bio je nešto slabiji nego u prvom krugu prije dva tjedna.

Slovenski radio javlja da je HDZ u drugome krugu doživio 'bolni poraz', ali da SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Ranko Ostojić nije uspio smijeniti dugogodišnjeg 'populističkog' gradonačelnika Milana Bandića koji, prenosi slovenski radio, sada najavljuje da će se jače angažirati u politici na nacionalnoj razini 'po uzoru' na Zorana Jankovića, ljubljanskog gradonačelnika koji je 2011. osnovao svoju stranku s kojom je osvojio najviše glasova na prijevremenim izborima 2011. godine.

Ljubljanski dnevni list Dnevnik navodi da neuspjeh SDP-ova kandidata Rajka Ostojića na izborima u Zagrebu predstavlja 'težak poraz' i za samu stranku koju vodi predsjednik vlade Zoran Milanović.

Mediji u BiH: Uvjerljiva Bandićeva pobjeda

Pobjeda Milana Bandića u drugom krugu utrke za zagrebačkog gradonačelnika najvažnija je vijest s proteklih lokalnih izbora u Hrvatskoj koju su registrirali mediji u Bosni i Hercegovini.

Elektronički su mediji izvijestili kako je ta pobjeda, iako očekivana, bila i sasvim uvjerljiva.

'Trijumf Bandića u Zagrebu', naslov je kojim je svoje čitatelje u opširnom izvješću iz Zagreba u ponedjeljak informiralo sarajevsko Oslobođenje.

Konstatirajući kako su i u SDP-u poraz u Zagrebu zapravo očekivali, ovaj list prenosi kako je za vladajuću stranku ipak veliki dobitak pobjeda njezina kandidata Ive Baldasara na izborima za gradonačelnika Splita kao drugog najvećeg grada u Hrvatskoj.

Pobjedu SDP-a u Splitu Oslobođenje komentira i kao zapravo najvažniji ishod lokalnih izbora.

Dnevni avaz lokalnim je izborima u Hrvatskoj posvetio tek minimalnu pozornost. Taj je list istaknuo kako Bandić ostaje na čelu Zagreba, a Baldasarovu pobjedu u Splitu je opisao kao tijesnu.

Avaz ocjenjuje kako su ukupno gledano HDZ i druge stranke desnice na lokalnim izborima dobile većinsku potporu birača iako je i SDP uspio ublažiti pad potpore zabilježen u prvom krugu glasovanja. Konačni je ishod to da bi HDZ mogao zatražiti prijevremene parlamentarne izbore, prenosi sarajevski dnevnik.