NEMA JE TKO REZATI

Slovence izbezumljuje zaboravljena žilet-žica

13.06.2016 u 12:36

Bionic
Reading

Seljaci i turistički djelatnici na slovenskoj strani Kupe traže odštete zbog žilet-žice koja je ostala na obali nakon migracijske krize, a tuže se da nitko od odgovornih ne odgovara na njihove zahtjeve da se žica ukloni, piše ljubljanski 'Žurnal'.

'Predsjedniku parlamenta Milanu Brglezu predali smo peticiju s 5000 potpisa za uklanjanje ograde, ali nitko ne reagira. Očito nas je premalo da bi se nas glas uvažio', kazao je za list Igor Volf iz ciivilne inicijative za micanje žice iz male i siromašne pogranične općine Kostel.

'Zatvorili su nam tvornice, a kad smo se počeli baviti turizmom, onda je došla ograda', kaže Volf, dok Nataša Letig Žagar iz iste općine dodaje da je žilet-žica opasna i za poljoprivredu iako je dijelom zamijenjena panel-ogradom.

'Žilet-žicu je na nekim mjestima prerasla trava, dijelom ju je ove zime naplavila nabujala Kupa, pa se zapravo radi o višekilometarskim smrtonosnim zamkama', kazala je, dodavši da se seljaci boje kositi travu jer ne znaju što je u njoj, a u blizinu rijeke ne puštaju niti krave na ispašu.

'Taj teren je opasan za poljoprivredne strojeve, za šetače i djecu', kazala je.

Na zahtjeve seljaka i turističkih djelatnika da im se makar plati odšteta ako žica, kako tvrdi vlada, mora ostati najmanje do jeseni nema nikakvih reakcija.

Pogranične krajeve je ovog vikenda posjetio i razgovarao sa stanovnicima tek slovenski europarlamentarac i nekadašnji vrhovni državni revizor Igor Šoltes, piše 'Žurnal'.