pljušte ostavke

Slovačka vlada pred padom zbog ubojstva novinara, novi izbori na vidiku?

01.03.2018 u 14:26

Bionic
Reading

Pritisak unutar manjeg partnera u slovačkoj vladajućoj koaliciji, Slovačkoj nacionalnoj stranci (SNS), da se povuče iz vlade raste nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove djevojke

Kako pišu slovački mediji, kolaps koalicije koju čine tri političke stranke, mogao bi pokrenuti proces novih izbora.

Dvojica slovačkih dužnosnika, čija se imena nalaze u posljednjem izvještaju ubijenog novinara Jana Kuciaka koji se bavio otkrivanjem prevara, u srijedu su podnijeli ostavku dok se čeka ishod opsežne policijske istrage.

Nove ostavke su uslijedile nakon što je funkciju napustio ministar kulture Marek Madarič, dugogodišnji član stranke slovačkog premijera Roberta Fica.

Informativna internet stranica Aktuality.sk, za koju je Kuciak radio, prenijela je kako je Slovačka nacionalna stranka pokrenula inicijativu da se otpusti ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak i šef policije Tibor Gašpar, no zasad bez uspjeha.

Čelnici stranke sastat će se tijekom četvrtka kako bi razmotrili iduće korake koji bi, pak, mogli dovesti do odluke o napuštanju vladajuće koalicije ukoliko Kalinak i Gašpar ostanu na svojim pozicijama.

Kuća u kojoj je ubijen Jan Kuciak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U svojem posljednjem novinarskom izvješću Kuciak je naveo kako su tajnik nacionalnog vijeća Viliam Jasan i pomoćnica premijera Maria Troskova navodno bili povezani s jednim talijanskim biznismenom prije nego što su počeli obavljati funkcije u slovačkoj vladi.

Kuciak pritom nije ukazao na bilo kakve prekršaje njih dvoje, a oboje su u pismima ostavke negirali bilo kakvu povezanost s ubojstvom.

Podsjetimo, Kuciak i njegova djevojka Martina Kusnirova ubijeni su prošlog vikenda u zajedničkom domu u Velkoj Mači. Slovačka vlada ponudila je nagradu u iznosu od milijun eura za svaku informaciju koja bi mogla pomoći u razotkrivanju ubojstava.