popuštaju mjere

Slovačka ukida zabranu izlaska noću

10.01.2022 u 14:31

Bionic
Reading

Slovačke vlasti ukinule su u nedjelju zabranu izalska noću, a ukidanje drugih mjera još je neizvjesno jer su brojke zaraženih covidom-19 i dalje visoke.

Zabrana uvedena sredinom prosinca kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa bila je na snazi od 20 sati do 5 sati ujutro.

Školama diljem Slovačke od ponedjeljka je ponovno dopušteno održavati nastavu u učionicama, međutim, čak i najmlađa djeca moraju cijelo vrijeme nositi zaštite maske. Nadalje, u područjima koja su najviše pogođena zarazom obvezne su maske FFP2.

Okupljanja više od šest osoba iz različitih kućanstava i dalje su zabranjena.

Oporbene stranke optužuju četverostranačku vladajuću koaliciju da takvim oštrim mjerama želi ograničiti protuvladine prosvjede, a ne toliko pandemiju.

Prošlo je tjedan dana otkako je restoranima i drugim ugostiteljskim objektima dopušteno posluživati hranu u zatvorenu prostoru no ulazak je dopušten samo onima koji su preboljeli covid-19 ili su cijepljeni.

Pojedinosti o popuštanju ograničenja za kulturne djelatnosti, a koje bi trebale stupiti na snagu u ponedjeljak, tek trebaju biti jasno navedene.

Ministrica kulture Natalia Milanova najavila je za vikend da će odluka o tome biti donesena nešto kasnije u ponedjeljak.

Najave popuštanja mjera koje je obznanila u petak oštro su kritizirali organizatori kulturnih događanja. Primjerice, Slovačko nacionalno kazalište poručilo je da je neisplativo izvoditi predstavu ako je smije pratiti samo 50 gledatelja.