STOPAMA HDZ-A

Slom Sarkozyjeve stranke

28.11.2012 u 07:36

Bionic
Reading

Za primjere kako odlazak određene političke grupacije u opoziciju može biti koban i dovesti je do samog ruba opstojnosti, zna se da ne treba upućivati pogled van granica domovine. Upravo zato slučaj koji je snašao francusku stranku UMP(Union pour un Mouvement Populaire), koja je s Nicolasom Sarkozyjem na čelu bila na vlasti do posljednjih predsjedničkih izbora, ne treba gledati kao na kakvu izvanrednu situaciju, već više kao na ogledni primjerak šablone transfera političke moći

U kraćim crtama, zbilo se sljedeće: nakon prelaska u opoziciju s pobjedom kandidata socijalista Françoisa Hollandea te s uvjerljivim gubitkom parlamentarne većine, stranka UMP, koja se službeno izdaje za umjereno konzervativnu, počela se isključivo baviti vlastitim problemima i unutarnjima prevlastima za moć. Službena uloge opozicije, u trenutku bitnih poreznih reformi u zemlji, transformacije Europske unije i općenito poljuljane ekonomije, svela se tek na pokoju deklarativnu i zapravo dekorativnu prozivku vlasti, bez pokazivanja ikakve želje za ozbiljnim impliciranjem u vođenju države.

Dok je bivši predsjednik stranke i države Sarkozy vodio brigu oko brojnih sudskih istraga zbog ilegalnog financiranja kampanja, u stranci se birao novi predsjednik. Dva kandidata, Jean-François Copé i François Fillon, oba politička veterana desnice, mjesecima su provodili medijsku kampanju pred stranačke izbore koji se zbili prije desetak dana i istovremeno posve ignorirali političko stanje u zemlji. Otad, zahvaljujući ultratijesnoj pobjedi Copéa s osvojenih 50,03 posto glasova, kreće potpuno razotkrivanje prebrojnih i nabujalih tenzija unutar političke grupacije koja je ne tako davno bila najmoćnija u Francuskoj. Fillon je prvo osporavao izbor, tvrdeći da mu nisu prebrojani glasove iz prekomorske Francuske, da bi potom bilo sazvano, pa i u rekordnom roku raspušteno, nekoliko komisija, jedna žalbena, jedna pod vodstvom navodno neutralnog Alaina Juppéa.

Fillon je pozvao ovrhovoditelje u stranku zbog sumnji na nepravilnosti, tražio prvo prebrojavanje glasova pa zatim i novo glasovanje što je protukandidat Copé neizostavno proglasio protivno statutu stranke. Fillon je zatim i osnovao zasebnu parlamentarnu skupinu čime se i konačno materijalizirao rascjep u stranci. Kao 'deus ex machina' ukazao se u posljednji trenutak i Nicolas Sarkozy, nakon tjedan dana melodrame i sveopćeg natezanja oko 'šake glasova', te navodno pokušava djelovati kao medijator očito nepomirljivih strana i organizirati nekakav referendum u stranci, za kojeg još nije jasno ni čemu bi točno služio ni kako bi se točno odvijao.

No intervencija Nicolasa Sarkozyja ironična je i bespomoćna s više gledišta. Za aktualni rasap u stranci osobno je i direktno odgovoran on sam. Naime, kako mu je popularnost sve više padala u drugoj polovici mandata, Sarkozy se sve više okretao tvrđoj retorici i postupcima (izgoni Roma, 'pročišćavanje' predgrađa Kärcherom itd.) nastojeći pridobiti glasače krajnje desnice. A tu su neuspjelu taktiku direktno naslijedili i preuzeli dva zaraćena protukandidata za predsjednika stranke, računajući kako će im to automatski osigurati i predsjedničku nominaciju na slijedećim izborima 2017.

Preračunavanje i precjenjivanje vlastitih mogućnosti očito su bili glavni lajtmotivi. Danas, malo više od pola godine nakon gubitka izbora, krajnje desni Nacionalni front može početi s regrutacijom UMP-ovih disidenata. To što se nekoć davno umjereno konzervativnoj stranci, barem za Chiracovo vrijeme, politički oportunizam najniže vrste iz bivšeg mandata vraća trenutno kao bumerang u obliku skoro nepovratnog rascjepa dalo se poprilično jasno i racionalno predvidjeti još prije izbora. No očekivati održive strategije i koliku-toliku ideološku vjerodostojnost bilo je također vrlo naivno očekivati.