SOLIDARNI S DEŽULOVIĆEM

Slobodnoj Dalmaciji protestno otkazali suradnju Pavičić i Tomić

Bionic
Reading

Splitski dnevnik Slobodna Dalmacija, u vlasništvu EPH, otkazala je suradnju piscu i novinaru Borisu Dežuloviću nakon što je presuđeno da trebaju platiti 150 tisuća kuna zbog tužbe deset osoba koje su se osjetile uvrijeđene Dežulovićevom tekstu u kojima ih naziva 'gnjidama'

Slobodna Dalmacija otkazala je  suradnju kolumnistu Borisu Dežuloviću. 

'Navodno je razlog izgubljeni spor protiv gnjida', kazao je Dežulović za dalmatinskiportal.hr

Slobodna Dalmacija, podsjetimo, treba platiti 150.000 kuna desetorici osoba koje su tužile te dnevne novine zbog Dežulovićevog teksta u kojem ih je, među ostalim, nazvao gnjidama. Kolumnist im je 2012. posvetio tekst naslovljen sa 'Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji' za koji je Županijski sud u Splitu ocijenio da je dotičnima povrijedio čast, ugled i dostojanstvo. Dežulović ih je prozvao na stranicama Slobodne Dalmacije jer su, među ostalim, poručili da je 'Antonija Bilić neizravna žrtva Gay Pridea u Splitu'. Sud je stao na stranu, kako su ih neki zvali, 'intelektualaca iz Bubamare' (po kafiću u kojem su održavali konferencije za novinare), pa će Stjepan Lozo, Guido Piasevoli, Tatjana Alajbeg, Joško Čelan, Miroslav Klarić, Gordan Sladoljev, Barbara Kovačić Domančić, Željko Ostoja, Miroslav Lozina i Marko Džaja dobiti po 15.000 kuna odštete.


Smatra li Dežulovića da se iza prekida suradnje kriju drugi motivi, pa i bliženje parlamentarnih izbora. Odgovorio je nedvosmisleno:
'Ne treba biti pretjerano pametan za zbrojiti dva i dva. Upravljačka garnitura je procijenila da u ovom historijskom trenutku ne odgovara izričaj kao moj. Pa sad imaju izbora, nek im gnjide pišu.'

Dodao je i da nije prvi kojega je ovo zadesilo; podsjetio je i da je nedavno Davora Krilu zamijenio Tihomir Dujmović.
'Umjesto mene Vukman i eto ga', zaključio je u svom stilu.

Kontaktirali smo i glavnog urednika Slobodne Dalmacije Ivu Bonkovića, ali on nije bio raspoložen za komentar ovog slučaja.

Tekst pod naslovom 'Boris Dežulović: Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji', objavljen u redovitoj kolumni 'Bombe, rašpe, rivolveri', a za koji je Dežulović osuđen možete pročitati na stranicama Slobodne Dalmacije.

U znak solidarnosti suradnju Slobodnoj Dalmaciji otkazali Ante Tomić i Jurica Pavičić

Kako javlja N1, kolumnisti Jurica Pavičić i Ante Tomić otkazali su suradnju Slobodnoj Dalmaciji.

Tomić je za N1 potvrdio otkazivanje suradnje, no o razlozima nije želio govoriti. Tportal.hr je kontaktirao Tomića koji je izjavio da 'ne želi komentirati svoje odnose s poslodavcem'.

Ante Tomić i Jurica Pavičić također pišu za Jutarnji list, koji je poput Slobodne Dalmacije u vlasništvu EPH Marijana Hanžekovića.

"Ne želim raditi za novinu koja je otkazala suradnju novinaru čiji je tekst proglašen najboljim u Europi, a istovremeno angažira komentatora koji u tekstu 34 rečenice završi s uskličnim znakom. To je bipolarni poremećaj", obrazložio je ukratko Pavičić za dalmatinskiportal.hr

Dodao je i da je uvijek bio i bit će protivnik stava koji se 'njeguje' da su zagrebačke novine liberalne i za pametne, dok je Dalmacija rezervirana za konzervativne i glupe.