NOVI OTKAZI

Slobodna Dalmacija ostaje bez zagrebačkog dopisništva

03.04.2015 u 15:07

Bionic
Reading

Glavna skupština dioničara Slobodne Dalmacije održat će se sredinom travnja i na njoj će se odlučivati o opozivu predsjednika Nadzornog odbora (NO) i donedavnog većinskog vlasnika Europapress Holdinga (EPH) Ninoslava Pavića, a nakon promjena u vodstvu dalmatinskog dnevnika, kako se doznaje, uslijedit će ukidanje zagrebačkog dopisništva i novi otkazi novinarima

Održavanje glavne skupštine dioničara Slobodne Dalmacije objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze. Najavljenom smjenom Pavića iz Nadzornog odbora Slobodne Dalmacije nastavlja se preustroj te medijske kuće koja posluje u sklopu EPH odnedavno u većinskom vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića.

Uprava Slobodne Dalmacije predložila je odluku o ukidanju zagrebačkog dopisništva i otkazivanja ugovora o radu jedinom preostalom novinaru s obrazloženjem kako se od 2011. godine kontinuirano bilježi pad poslovne aktivnosti i gubitak tržišta kao izravan rezultat pada prodaje lista Slobodna Dalmacija.

No, u nedavnom očitovanju Radničkog vijeća Slobodne Dalmacije upozorava se da bi ukidanje dopisništva u Zagrebu dovelo do daljnjeg pada prodaje tog dnevnog lista, a samim time i smanjenjem prihoda od oglašavanja.

Radničko vijeće upozorava i da se svakodnevnim uvidom u tekstove iz Zagreba objavljene u Slobodnoj Dalmaciji lako može ustanoviti da su njihovi autori bivši radnici Slobodne Dalmacije iz zagrebačkog dopisništva, sada u radnom odnosu u društvu EPH Media, nakladniku Jutarnjeg lista.

Osim toga, ističe se i da se objavljuju tekstovi honorarnih suradnika, a odbacuju se i navodi Uprave da su razlozi za ukidanje dopisništva gubitak tržišta i pad poslovne aktivnosti budući da je Slobodna Dalmacija u 2014. godini iskazala višemilijunsku dobit.

Slijedom iznijetog, za zaključiti je da je potreba na novinarima, kao i dopisništvom u Zagrebu neupitna, stoji u obrazloženju Radničkog vijeća Slobodne Dalmacije.