pravno tumačenje

Slobodan čovjek, građanin Londona: Kakav je zapravo Todorićev status?

08.11.2017 u 21:44

Todorić u Londonu

Izvor: Reuters / Autor: SIMON DAWSON

Bionic
Reading

Je li Ivica Todorić zaista slobodan čovjek, kako se u utorak pohvalio na svom blogu, nakon što ga je londonski sud pustio da na slobodi čeka odluku o izručenju Hrvatskoj?

Nakon izlaska sa suda Westminster, na kojem je sudac Richard Blake odgodio odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj za pet mjeseci i pustio ga na slobodu, uz mjere opreza i jamčevinu od 100 tisuća funti, Todorić je slavodobitno poručio okupljenim novinarima da je ovo mala, ali i velika pobjeda. 'Sad sam građanin Londona', uzviknuo je Todorić. Potom je otišao u svoj londonski dom, iz kojeg je napisao blog u kojem je naveo da je sud uvažio njegove argumente i odlučio da je slobodan čovjek. 

Kakav je zapravo sada Todorićev pravni status i je li slobodan, pitali smo odvjetnike Gorana Mikuličića, Ivu Farčića i Damira Primorca.

Odvjetnik Goran Mikuličić kaže da je Todorić osoba koja se nalazi u postupku preispitivanja izručenja.

'Prema tome, on nije slobodan čovjek, to je apsurdno', smatra Mikuličić. Todorić nije slobodan samim time što se mora javljati policiji, time što se nalazi pod nadzorom i time što mu je oduzeta putovnica. 'To svakako nisu elementi koji bi upućivali na to da je on slobodan čovjek', kaže Mikuličić.

Kaže da se Todorić može smatrati slobodnim utoliko što nije u zatvoru. Stoga Todorićevu izjavu da je 'slobodan čovjek' treba vrlo usko shvatiti.

Todorić u Londonu Izvor: Reuters / Autor: SIMON DAWSON

Odvjetnik Ivo Farčić napominje da o Todorićevu slučaju zna samo ono što je objavljeno u medijima. Prema tome, vjeruje da je Todorić sada nerezident u Velikoj Britaniji koji je zatražio politički azil.

Uvedene su mjere opreza protiv njega, ali, kaže, oni koji sjede u Remetincu rado bi se mijenjali s njim za status.

Odvjetnik Damir Primorac navodi da prilikom odlučivanja o europskom uhidbenom nalogu nije nužno da protiv uhićene osobe bude uvijek određen istražni zatvor. No to ne znači da je takva osoba slobodna. Todorić se može smatrati slobodnim u smislu da nije završio u istražnom zatvoru iako se to očekivalo.

U ovom slučaju interese Hrvatske zastupa tužiteljstvo Velike Britanije.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Primorac pretpostavlja da je tužiteljstvo Velike Britanije u tom predmetu predlagalo određivanje istražnog zatvora protiv Ivice Todorića, ali je sud procijenio da se ista svrha može ostvariti određivanjem jamstva te jednom od tzv. mjera opreza, npr. oduzimanjem putne isprave, obvezom redovitog javljanja nadležnim policijskim tijelima, nošenjem sigurnosne narukvice i slično.

'Mišljenja sam također da će tužiteljstvo Velike Britanije, ako za to postoji zakonska mogućnost, podnijeti žalbu protiv odluke kojom sud nije odredio istražni zatvor tako da u svakom slučaju treba pričekati i pravomoćnost te odluke', poručio je Primorac.