UJEDINJENI NARODI UPOZORAVAJU

Sloboda medija važnija svijetu nego ikad!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 29.04.2011 13:36
  • Objavljeno 29.04.2011 u 12:23
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ujedinjeni narodi pozvali su, u povodu Svjetskog dana slobode medija, sve države svijeta da se udruže i zajedno sa svjetskom organizacijom promiču slobodu svih medija, navodi se u poruci u petak na službenim stranicama

Svjetski dan slobodnih medija, koji se obilježava 3. svibnja, uvela je skupina novinara okupljenih prije dvadeset godina u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom - zaštititi temeljna prava slobodnog tiska.

'Dvadeset godina nakon Windhoeka svagdanji događaji pokazuju da je zauzimanje za slobodu izražavanja važnije nego ikada prije', rekli su u zajedničkoj poruci glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay i glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.

U proteklih deset godina više od 500 novinara poginulo je na dužnosti. Samo je prošle godine poginulo 60 novinara, a svakim se danom sve više novinara i blogera žali na nasilje i prijetnje.

'Kršenja osnovnih ljudskih prava ne mogu ostati nekažnjena. Državne vlasti moraju učiniti sve što mogu kako bi zaštitile sigurnost novinara. Nikada ne smijemo zaboraviti hrabrost novinara koji su životom platili naše pravo na informaciju', ističe se u zajedničkoj poruci.

Ovogodišnja glavna tema Svjetskog dana slobode medija jest 'Mediji u 21. stoljeću: nove granice, nove zapreke', a jedno od glavnih pitanja je jamčenje slobode izražavanja na internetu, koji je označio i rađanje novih oblika medija te promijenio medijsku sliku svijeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!