SKUPŠTINA NOVINARSKOG DRUŠTVA

'Sloboda medija ne zadovoljava europske standarde'

18.12.2010 u 09:15

Bionic
Reading

Skupština Hrvatskog novinarskog društva zaključila je sinoć da je stanje u hrvatskom novinarstvu i hrvatskim medijima na najnižim granama u novijoj povijesti. Sve više je uredničkog novinarstva, sloboda medija sve više postaje sloboda za njihove vlasnike, a novinare degradiraju, otpuštaju, guše njihove slobode i prisiljava ih se na promociju lažnih vrijednosti

U posebno su teškoj situaciji novinari u privatnim medijima - ističe HND u zaključku sa Skupštine.

'Suprotno ocjeni iz izvješća Europske komisije o napretku Hrvatske u pregovaračkom procesu s Europskom unijom, sloboda medija u Hrvatskoj ne zadovoljava europske standarde, hrvatski novinari nemaju zadovoljavajući zakonski okvir za ostvarivanje svojih profesionalnih prava i obveza, a k tomu aktualni se zakoni ne provode. Ne znaju se vlasničke strukture medija, neistraženi su njihovi sukobi interesa, a mehanizmi samoregulacije struke nedostatni su. Uz političke pritiske, na slobodu novinara utječu i interesi profita - na lokalnoj razini i više nego na nacionalnoj', stoji u zaključku HND-a.

Slijedom toga HND ističe 14 točaka po kojima bi trebalo doći do izlaska iz ovakve alarmantne situacije:

1. HND mora osmisliti strategiju kojom bi se nosio s rastućom krizom i nagomilanim problemima u profesiji. HND mora drukčije reagirati, a ne samo priopćenjima. Izvršni odbor HND-a se zadužuje da do 31. siječnja 2011. napravi akcijski plan.

2. Gotovo svi problemi s kojima se danas suočava hrvatsko novinarstvo u sindikalnom su djelokrugu - otkazi, materijalna prava, smanjenje plaća – ali se izravno odražavaju na stanje u profesiji. Stoga mnoge akcije i zbog zakonskih ograničenja ne mogu biti provedene bez suradnje sa sindikatom. Vodstvo HND-a mora pozvati vodstvo SNH da zajednički porade na ovim zaključcima jer nagodinu više neće imati tko izaći na ulicu, jer novinara neće biti.

3. Vrlo ozbiljno razmotriti mogućnost da HND (po uzoru na njemačko cehovsko društvo - Deutsche Journalisten Verband, na primjer) ujedno bude i sindikat koji bi na taj način mogao uz profsionalna, štititi i radna prava novinara.

4. Skupština negativnim ocjenjuje protokol potpisan u procesu pregovaranja između sindikata i poslodavaca za nacionalni granski kolektivni ugovor, jer se sindikat obvezao do 31. ožujka 2011. na neprovođenje sindikalnih akcija, a poslodavci se istodobno nisu obvezali da neće dijeliti otkaze.

5. Članovi HND-a koji u pregovorima oko Nacionalnog kolektivnog ugovora sjede na strani poslodavaca, članstvo u HND-u moraju zamrznuti.

6. HND mora inzistirati na transparentnosti vlasništva i nadzirati koncentraciju vlasništva u medijima. HND poziva da se provjere koncesije elektronskih medija i donacije tiskovnim medijima za koje se sumnja da su financirani iz 'crnih fondova' HDZ-a, ali i ostalih političkih stranaka.

7. HND od Vlade i resornih ministarstava zahtijeva da se Zakon o radu i Zakon o medijima počnu primjenjivati u svim medijima i na sve novinare. Osobito se to odnosi na prikriveni radni odnos na osnovu krivotvorenih autorskih i ostalih ugovora o djelu koje s novinarima sklapaju uprave medija radi izbjegavanja poreza i doprinosa. Sve novinare s ugovorima o prikrivenim radnim obvezama mediji trebaju zaposliti. U suprotnome, HND će pokrenuti odgovarajuće pravne i druge akcije.

8. Svaki član HND-a je dužan u djelokrugu svoga rada inzistirati na tome da se teme vezane uz ceh u njihovim medijima prate na primjeren način – da ne budu tek fusnota ili vijest prije prognoze vremena. Problemi novinarstva i novinara zaslužuju isti tretman kao i štrajk u Kamenskom i škverovima.

9. HND treba nastaviti rad na što skorijem osnivanju Vijeća za medije.

10. HND treba od Vlade i Sabora zatražiti donošenje posebnog zakona o Vjesniku, koji bi trebao dobiti status javnog medija.

11. HNDinzistira od Vlade i Sabora da se u Upravom vijeću HINA-e osigura izbor kompetentnih članova vijeća

12. HND osuđuje i protivi se tomu što se pod krinkom recesije ukidaju dopisništva u zemlji i inozemstvu te regionalni centri. Na taj način onemogućava se pristup informacijama najširem krugu javnosti.

13. HND treba učinkovitije poraditi na zaštiti autorskih prava novinara

14.Nedopustiv je način na koji uprava HRT-a provodi cenzuru ne samo svog programa, nego se – nažalost, manipulirajući postojećim zakonskim normama – upliće i u rad cehovske udruge (Kazna i zaustavljanje puštanja priloga iz Latinice na okruglom stolu HND-a).