JURIČAN IDE DALJE

Slijedi novi dokumentarac 'Gazda: Početak' o Miroslavu Kutli i Globus grupi

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 02.11.2017 14:54
  • Objavljeno 02.11.2017 u 14:53
Dario Juričan najavio novi nastavak u serijalu 'Gazda' o Miroslavu Kutli i Globus grupi

Dario Juričan najavio novi nastavak u serijalu 'Gazda' o Miroslavu Kutli i Globus grupi

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Nastavak dokumentarnog filma iz serijala 'Gazda' pod nazivom 'Gazda: Početak' redatelja Daria Juričana govorit će o privatizaciji i tranziciji 1990-ih godina, konkretno o Globus grupi Miroslava Kutle, za koju Juričan kaže da je priča o Agrokoru prije Agrokora

'Gazda: Početak' je film o Agrokoru koji je postojao prije Agrokora i zvao se Globus grupa, kazao je u četvrtak na predstavljanju filma redatelj Juričan.

Juričan naime smatra da je priča o Ivici Todoriću i Agrokoru preslika priče o Globus grupi i njezinom vlasniku Miroslavu Kutli. 'Kutli se sudilo za 11 kaznenih dijela, a procesuran je samo za jedno kazneno djelo i to polovično, za falsificiranje dokumenata za pretvorbu Gradskog podruma', kazao je. Juričan se stoga u filmu pita i traži odgovore kako će se suditi Agrokoru i Ivici Todoriću, koji je 'daleko veća riba'.

Ovaj projekt je, dodao je, ujedno i veliko pitanje što se dešava s hrvatskim pravosuđem, s obzirom da još uvijek nije zaplijenjena imovina 'čovjeka koji je upropastio hrvatsku privredu'.

'Agrokor prije Agrokora'

U  filmu se problematiziraju i postupci Đure Sesse, sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda, a 1990-ih predsjednika Općinskog suda u Zagrebu koji je, tvrdi Juričan, znao za ilegalne posjete Kutli u zatvoru 2000. godine i nije ih spriječio. Propituje i objavu njegove imovinske kartice u kojoj nije prijavio stan kupljen novcem dobivenim od Medijatora, tvrtke u vlasništvu Agrokora, a koju je pribavio od Državnog sudbenog vijeća za potrebe istraživanja. 

Juričan ističe da su sve informacije iznesene u filmu potkrijepljene dokumentima, arhivima i iskazima, pa da su tako i informacije o tome da je Sessa znao za ilegalne posjete Kutli u zatvoru potkrijepljene pisanom izjavom jednog tadašnjeg suca Državnom odvjetništvu.

  • +5
  • +2

Juričan predstavio novi nastavak serijala 'Gazda'

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Zadnje poglavlje filma obuhvaća osobe koje su poveznice tadašnjeg vremena s današnjim vremena, pa se tako obrađuje i Vladimir Šeks, za kojeg Juričan tvrdi da je sve znao i bio upućen u poslove Agrokora i Ivice Todorića. 'On i danas vedri i oblači, ne samo kao savjetnik premijera, već i kao siva eminencija hrvatskog pravosuđa', rekao je Juričan, naglasivši da je misao vodilja filma bio citat Ivice Todorića iz 1994. godine: 'Sve će protekcije i veze biti kad-tad raskrinkane'.

Redatelj se osvrnuo i na saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor, ocijenivši ga 'genijalnim instrumentom za utvrđivanje činjenica', a prognozirao je i novi Agrokor u vidu Prvog plinarskog društva (PPD).

Mašenjka Bačić, novinarka istraživačica na projektu, kazala je da je većina dokumenata za film prikupljena putem prava na pristup informacijama, da su svi dobiveni legalnim putem, pri čemu je intervjuirano 50-ak osoba.

Agrokor

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Kao probleme na koje su nailazili tijekom istraživanja izdvojila je jedino neujednačenu praksu sudova, kao i neke 'bizarnosti' poput cenzurirane pravomoćne presude Kutli u slučaju Gradskog podruma

Pravna suradnica na filmu Ljiljana Maravić Pirš naglasila je da je cijeli projekt pokrenut zbog ljudi koji su oštećeni u tim procesima privatizacije, poput radnika Dione koja je krajem 90-ih završila u stečaju.

Premijera filma 'Gazda: Početak' očekuje se u drugoj polovici prosinca, a cilj crowdfunding kampanje, koju je kao producent filma pokrenuo Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija, je prikupiti 20.000 dolara za dovršetak filma, za prvo izdanje nove knjige te njenu distribuciju po knjižnicama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!