IZMJENE ZAKONA

Slijedi li smjena pravobraniteljici za djecu? Murganić: Moramo je birati iz formalnopravnih razloga

11.07.2017 u 11:48

Bionic
Reading

Sabor bi u utorak u popodnevnim satima trebao raspraviti i izmjene Zakona o pravobraniteljici za djecu. Zbog tog zakona posljednjih dana stvorila se prava bura u javnosti, a neki su procijenili da je intencija HDZ-ove vlade da smijeni aktualnu pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić. U izbor pravobraniteljice, poručuje danas ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, mora se ići iz formalnopravnih razloga

Izmjene Zakona o pravobraniteljici za djecu morale su, poručila je Murganić novinarima u Saboru, hitno doći jer je Ustavni sud dosadašnji zakon proglasio nevažećim, 'čisto iz formalnih razloga, zbog toga što prilikom glasovanja nije bila dovoljna pravovaljana većina potrebna za donošenje zakona'.

'U sadržajnom smislu uglavnom smo ostavili isti zakon. Ono što je prijepor u javnosti i zbog čega se rasprava pretvorila u raspravu o pravobraniteljici i njezinom statusu i mandatu, a ne o samom zakonu, činjenica je da je radna skupina, odnosno pravni stručnjaci smatrali su da svi akti koji proizlaze iz zakona, koji nije donesen na pravovaljan način i samim time nema pravnu podlogu, dakle da bi zbog toga trebalo ići na ponovno imenovanje, odnosno na ponovno donošenje nekih hitnih poslovnika u radu pravobraniteljice i drugih akata koji su posljedica ovog postojećeg zakona koji je suspendiran. Jasno, kako se to kod nas uvijek događa, uvijek se to pretvori u neke političke rasprave koje skreću pažnju s onog što je važno', poručila je Murganić.

Ovo što se sada događa, dodala je, nije dobro ni za ugled pravobraniteljice. Podsjetimo, prema pisanju medija, Murganić je prije desetak dana navodno pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić poručila da će ju Vlada smijeniti jer u HDZ-u smatraju da je ona uz SDP.

Na pitanje planira li Vlada smijeniti aktualnu pravobraniteljicu za djecu, Murganić je kazala: 'U nacrtu prijedloga zakona stoji u prvom stavku, članak 28., da od dana stupanja na snagu zakona u roku od 90 dana izvršit će se izbor pravobraniteljice, ali isključivo zato što bi proisteklo da je odluka o imenovanju, a koja je bila u skladu nevažećeg zakona, isto tako nevažeća. Čisto iz formalnopravnih razloga. I ne radi se uopće o imenu gospođe Milas Klarić niti o bilo kojoj osobi, jednostavno predlažemo zakon i odredbe zakona.'

Upitana misli li osobno da Milas Klarić dobro radi svoj posao, ministrica je poručila: 'Kada bih bilo što rekla o tome, uplela bih se u priču o radu gospođe Milas Klarić. I danas i svih ovih dana je na raspravi Zakon o pravobranitelju za djecu.'

S druge strane amandmane na zakon koji bi se popodne trebao naći i na raspravi u Saboru podnijet će HNS.

'U tim amandmanima tražimo da pravobraniteljica ima uvid i u tajne podatke. Znate da su dio podataka koji se odnose na djecu tajni podaci. Do sada je bila ispuštena mogućnost i sada je stavljamo u isti rang s ostalim pravobraniteljicama. Također tražimo da pravobraniteljica godišnji plan i program dostavlja matičnom odboru kako bi mogla biti valorizirana i kako bi se izbjegle političke konotacije', poručila je HNS-ova Marija Puh, rekavši da su amandmani dogovoreni s HDZ-om.

Podsjetimo, priopćenjem se ovih dana oglasila i pravobraniteljica za djecu Milas Klarić upozorivši da Vlada, prihvaćanjem konačnog prijedloga Zakona o pravobranitelju za djecu, nije prihvatila nijednu primjedbu koju je ona podnijela tijekom javne rasprave o nacrtu prijedloga zakona, ocijenivši taj prijedlog napadom na neovisnost institucije.

Priopćenjem se danas oglasio i povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks, a ističe da je odluka Ustavnog suda ostavila pravnu prazninu koja se mora popuniti, ali da je zabrinut zbog opasnosti da nacrt novog zakona ne ugrozi neovisnost te institucije. Muižnieks navodi da se to posebno odnosi na odredbu po kojoj pravobranitelj može biti razriješen ako mu parlament ne prihvati godišnje izvješće te na odredbu koja predviđa izbor novog pravobranitelja za djecu iako sadašnjoj pravobraniteljici mandat istječe tek 2022.