PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU

'Nisam problematizirala podnošenje izvješća o radu Saboru'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2016 11:40
  • Objavljeno 10.06.2016 u 11:40
Ivana Milas Klarić

Ivana Milas Klarić

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić reagirala je u petak na dio Hinina izvještaja u kojem se kaže da je u izlaganju pred Hrvatskim saborom "problematizirala što svake godine podnosi izvješće o svom radu Saboru, dovevši to u korelaciju sa svojom nezavisnošću", istaknuvši kako je zapravo dovela u pitanje zakonsku odredbu po kojoj je neprihvaćanje godišnjeg izvještaja o radu razlog za razrješenje dječje pravobraniteljice

Pravobraniteljica nije ni na koji način problematizirala to što podnosi izvješće Hrvatskome saboru, jer je to jedna od vrlo važnih sastavnica njezina rada, a izvješće o radu pravobraniteljice jedan je od ključnih pokazatelja stanja prava djece u državi, odnosno razine na kojoj država ispunjava obveze iz UN-ove Konvencije o pravima djeteta, navodi se u priopćenju iz Ureda pravobraniteljice.

Također nije osporavala pravo saborskih zastupnika da kritiziraju izvješće i njezin rad. Dužnost je pravobraniteljice za djecu, kao neovisnog tijela, pratiti primjenu propisa, funkcioniranje sustava te kritički analizirati rad izvršne vlasti na svim razinama i u svim područjima zaštite prava i interesa djece. Pritom se nerijetko događa da predstavnici odgovornih tijela izvršne vlasti ne prihvaćaju njezine ocjene stanja i ne žele ostvariti njezine preporuke za poboljšanje zaštite prava djece.

Pravobraniteljica jest dovela u pitanje to što je Zakonom o pravobranitelju za djecu propisano da je neprihvaćanje godišnjeg izvještaja o radu u Hrvatskom saboru razlog za razrješenje pravobraniteljice prije isteka vremena na koje je imenovana. Takva zakonska odredba, ustvrdila je pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, dovodi u pitanje stvarnu neovisnost pravobranitelja za djecu, ističe se u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!