NESRETNE AUSTRALKE

Sličnost slučaja Britt sa Schapelle Corby

13.02.2009 u 11:14

Bionic
Reading

Slučaj mlade i lijepe Australke Schapelle Corby koju je prije četiri godine indonezijska policija uhitila na Baliju s četiri kilograma marihuane po interesu australske javnosti ima određenih sličnosti sa slučajem Britt Lapthorne

Schapelle je osuđena na 20 godina zatvora iako australska javnost nije vjerovala u njezinu krivnju. Tijekom suđenja, a i nakon njega pažljivo se pratila svaka informacija vezanu uz slučaj Schapelle Corby. Cijela zemlja stala je uz nju vjerujući u njezinu nevinost te su se uz priču počele raspredati razne teorije o tome tko je jadnoj Schapelle podmetnuo drogu. Naravno, na udaru Australaca našla se i Indonezija kao korumpirana i zaostala zemlja s barbarskim zakonodavstvom. Neki Australci čak su tražili da im Indonezija vrati sredstva koja su donirali za žrtve cunamija. U lipnju 2008, australska televizija Nine Network snimila je dvodijelni dokumentarac o ovom slučaju.

Schapelle Corby

Zanimljiva je sličnost sa slučajem Britt Lapthorne, djevojkom koja je izgubila život u našoj zemlji. Pritisak australske javnosti, nepoštivanje zakona i institucija zemlje u kojoj se nesreće dogodila. Australska televizija snima dokumentarac koji razotkriva stvarne događaje. Nitko u Australiji nije pomislio da je možda Schapelle kriva, isto kao što ne misle da je Britt možda poginula nesretnih slučajem. Ovime ne pokušavamo amnestirati postupke hrvatske policije koja je u ovom slučaju napravila brojne propuste i omogućila otvaranje brojnih sumnji vezanih uz ovaj slučaj, nego samo povući paralele na to kako reagira javnost jedne bogate zemlje kada se u 'barbarskom Trećem svijetu' dogodi nesreća njihovim državljanima. Pa sjetimo se samo pritiska britanske javnosti na portugalsku policiju u slučaju nestanka male Maddie.