MNOGO NAČINA RASHLAĐIVANJA

Slavonci vrućine lakše podnijeli uz stručne savjete

07.08.2012 u 17:27

Bionic
Reading

S izmjerenih 40,5 Celzijevih stupnjeva, Osijek je u ponedjeljak srušio dosadašnji rekord u visini temperature zraka u mjesecu kolovozu iz 1952. godine. Vrlo toplo bilo je sve do kasnih večernjih sati, pa noćnim zrakom nije bilo lako rashladiti stanove, ali srećom danas je nastupilo lagano osvježenje za gotovo desetak Celzija

Osječki meteorolog Željko Lazanin kaže da jučer malo nedostajalo da se Osijek približi apsolutnom izmjerenom toplinskom rekordu iz srpnja 2007. godine kada je zrak zagrijan na 40,6 stupnjeva, samo desetinku više nego jučer.

Tako visoke temperature izmjerene su širom Slavonije, pogotovo u Gradištu pored Županje i Slavonskom Brodu gdje su termometri pokazivali 40,5 Celzija. Liječnici u tim gradovima ugodno su iznenađeni što Slavonci uspješno odolijevaju dosadašnjim vrućinama, pa hitne medicinske pomoći nemaju izvanredno mnogo intervencija.

Uobičajen broj pacijenata

Martina Vuković, liječnica u Domu zdravlja u Osijeku, kaže da je to rezultat primjene nužnih mjera na koje medicinske službe svakodnevno podsjećaju putem medija.

'Svakako da je iznimno vruće, ali nužno je slijediti savjete koji uvijek vrijede za ovo doba godine', kaže dr. med. Vuković, podsjećajući da građani trebaju paziti na svoje postupke od kretanja do prehrane, a kronični bolesnici na svoje redovne terapije.

Od 10 do 17 sati treba izbjegavati boravak na otvorenom suncu i vrelom zraku, ne izlagati se većem fizičkom naporu, piti povećane količine negazirane vode, izbjegavati tešku i masnu hanu, a uživati u povrću i voću, kaže dr. med. Vuković. Sve to u laganoj prozračnoj odjeći i s pokrivalima za glavu, za koja mogu poslužiti šeširi, kišobrani, suncobrani i slično.

Veći oprez za kronične bolesnike

Kronični bolesnici, poput pacijenata s kardiovaskularnim oboljenjima i dijabetičari, trebaju se strogo pridržavati svojih terapija, a u slučaju problema trebaju se za pomoć obratiti svom liječniku.


Ernestina Šabanović, liječnica pedijatrica u županjskom Domu zdravlja, kaže da ovi savjeti vrijede jednako i za djecu te da je za najmlađe najvažnije da se za visokih temperatura zraka sklone u hlad.

'Roditelji na našem području izgleda su ozbiljno shvatili savjete pa nemamo povećan broj pacijenata. Čak je broj nešto manji zbog vrućina', kaže dr. med. Ernestina Šabanović, spec.pedijatar.

U hitnoj medicinskoj pomoći u Slavonskom Brodu saznajemo da broj intervencija ni u tom gradu nije porastao.

'Brođani su izgleda ozbiljno shvatili savjete liječnika', rekao nam je dispečer Marko Kundrić

Prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda za sljedećih tjedan dana ne predviđaju rast najviših dnevnih temperatura iznad 30 Celzijevih stupnjeva. Štoviše, do petka najavljuju blag sjeverni vjetar, koji će dodatno ublažiti visoke ljetne vrućine.

Upute za rashlađivanje na vrhuncu ljeta

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne upute javnosti za zaštitu od velikih ljetnih vrućina. Savjetuju da građani rashlade domove, pomoću zaslona i natkrivanjem terasa i balkona, vješanjem mokrih ručnika i prozračivanjem ventilatorima, sve kako bi noću vrući zrak zamijenili vanjskim ugodne temperature. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 stupnja danju i ispod 24 stupnja Celzija noću.

Tko ne može rashladiti dom, mora svoje tijelo – treba na nekoliko sati dnevno boraviti u hlađenoj javnoj zgradi ili se osvježiti kupanjem u moru, jezeru ili rijeci. Oni koji moraju naporno fizički raditi neka posao obave ranije. Roditeljima upozorenje da nipošto ne ostavljaju djecu ili životinje zatvorene u parkiranom vozilu.

Rashladiti se možemo ispijanjem većih količina vode, tuširanjem u hladnoj i mlakoj vodi, zamatanjem u mokre ručnike, kupkama za noge i mokrim spužvama, izbjegavanjem obilnih teških jela te odabiranjem lakših i manjih obroka.

Pomognite drugima, poziva HZJZ. Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljive osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana. Razgovarajte o toplinskom udaru s vašom obitelji. Ako je netko koga poznajete pod rizikom, pomognite mu da dobije savjet i podršku. Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti barem jednom dnevno. Ako uzimaju lijekove, provjerite s liječnikom koji ih liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.