BIVŠI PREDSJEDNIK

'Skup na Bleiburškom polju je odavanje počasti NDH'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.05.2012 16:40
  • Objavljeno 12.05.2012 u 16:34
Stjepan Mesić

Stjepan Mesić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Srecko Niketic

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić izdao je priopćenje za javnost povodom komemoracije u Bleiburgu.Priopćenje donosimo u cijelosti.

'Manifestacija održana na Bleiburškom polju u nedjelju 12. svibnja 2012., izravni je udar na povijesnu istinu, uvreda zdravome razumu, ali i otvoreni i krajnje grubi izazov legalnoj vlasti Republike Hrvatske koja će, nadam se, znati na to odgovoriti na primjeren način.

Vrijeđanje Hrvatskoga sabora, etiketiranje hrvatske Vlade kao "komunističke nemani", otvoreno pozivanje na dokidanje sekularnoga karaktera naše države ("Nemojte dozvoliti da vam vladaju oni koji se ne boje Boga"), u istupanjima što su bila natopljena govorom mržnje tipičnim za početak devedesetih godina 20. stoljeća, bile su osnovne karakteristike skupa koji se predstavlja kao komemoriranje ubijenih nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

Skup na Bleiburškom polju bio je zapravo odavanje počasti tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njezino rehabilitiranje kao "izraza vjekovnih težnji hrvatskoga naroda".

Uporno su se zaobilazile nepobitno utvrđene povijesne činjenice, kako one iz najnovije, tako i one iz malo dalje prošlosti, a ponavljale su se notorne laži. Riječi "ustaštvo", "fašizam" i "nacizam" bile su očito zabranjene, ali su svim govornicima, uključujući i predstavnike Katoličke crkve i Islamske vjerske zajednice bila puna usta komunizma i komunističke opasnosti.

Pobjedu godine 1945. nazivalo se "takozvanom", a legalno osuđene za dokazane ratne zločine u vrijeme Domovinskoga rata proglašavalo se nevino osuđenim herojima, čime se izravno negira legitimnost i legalnost i hrvatskih sudova, i Međunarodnog suda u Haagu.

Kao bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, smatram svojom dužnošću upozoriti na to, svjestan činjenice da su poruke s Bleiburga izravni udar na Ustav Republike Hrvatske i Ustavom uspostavljeni poredak, te da ozbiljno dovode u pitanje pripadnost Hrvatske krugu civiliziranih, demokratskih zemalja, oslonjenih na temelje antifašizma, kao političkog, ali i univerzalnog ljudskog opredjeljenja.

Usputno spominjanje Jasenovca nije bilo ništa drugo nego bijedan i licemjeran pokušaj da se pokaže kako oni koji nemaju ni danas snage osuditi zločine ustaškog režima i njegov zločinački karakter, ipak dozvoljavaju da je bilo i nekih drugih žrtava, osim onih koje oni tako bezdušno zloupotrebljavaju kako bi promicali svoje prozirne i prepoznatljive političke ciljeve.

Na Bleiburškom polju nisu se okupili "izabrani", kao što je rekao jedan od govornika, nego izopćeni, uključujući i predstavnike lokalnih vlasti i nekih političkih stranaka zastupljenih u Saboru, svi oni koji su sami sebe izopćili od činjenica, od stvarnosti u kojoj živimo, ali i od evropske budućnosti kojoj za Republiku Hrvatsku alternative nema.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi