PROJEKT PRO-FACT

Skup 'Demokracija mora biti zdrava': Kolaps u informiranju može se prevladati jačanjem profesionalnog novinarstva

27.01.2023 u 17:00

Bionic
Reading

Dezinformacije su posljedica nepostojanja regulacije na digitalnim platformama, a kolaps u informiranju može se prevladati jačanjem profesionalnog novinarstva, rečeno je u petak na konferenciji ''Demokracija mora biti zdrava''u organizaciji Gonga i partnera u projektu Pro-fact

Profesor Mato Brautović sa Sveučilišta u Dubrovniku ocijenio je da je eksplozija dezinformacija u digitalnom okolišu posljedica globalno prevladavajućih ekonomskih modela.

"Proteklo desetljeće proživjeli smo u dobu u kojem je nekoliko globalnih korporacija preuzelo internet. Nije bilo nikakve regulacije, mjera za ograničavanje i na kraju nas je covid-19 osvijestio'', kazao je Brautović.

Dodao je kako je Pro-fact otvorio vrata multidisciplinarnom bavljenju temom dezinformacija u Hrvatskoj, te je istaknuo i suradnju u okviru Adria Digital Media Observatory (ADMO) - regionalnog medijskog centra za borbu protiv dezinformacija, koji je dio europske mreže medijskih hubova podržane od strane Europske komisije.

Predsjednica Europske federacije novinara (EFN) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever rekla je da su projekti poput Pro-facta iznimno potrebni obrani uloge novinarstva kao čuvara demokracije, zaključivši da je novinarima u prekarnim uvjetima rada jako teško ostati na, kako je istaknula, '' braniku istine".

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko kazao je da je, u potrazi za partnerima za borbu protiv dezinformacija, promašeno tražiti partnera u državi. Ocijenio je i da su mediji prepušteni tržištu čime je žrtvovana njihova uloga čuvara javnog interesa.

Javno financirani mediji i dalje nezamjenjivi akteri informiranja javnosti

U situaciji u kojoj logika profita tehnoloških platformi više ne poznaje granice, a algoritamski odabiri sadržaja presudno utječu na ponudu sadržaja, važnije je nego ikad učiniti programe medijskog obrazovanja relevantnima i kritičnima, kazao je voditelj edukativnih programa u Gongu, Dražen Hoffmann.

Dodao je i kako nikakvo obrazovanje publike neće moći nadomjestiti regulaciju tehnoloških platformi, nastojanje u kojem dosad je najdalje otišla Europska unija svojim Aktom o digitalnim uslugama. Zaključio je i kako će, unatoč svoj moći platformi, javno financirani mediji i dalje biti nezamjenjivi akteri informiranja javnosti.

Na konferenciji su govorili i profesori Nebojša Blanuša, Mirjana Tonković, Jan Šnajder i Milica Vučković te Branko Ančić s Instituta za društvena istraživanja i Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković. O borbi protiv, kako je istaknuto, informacijskog kolapsa govorili su i Ana Brakus iz Faktografa i Matej Lončarić, direktor i osnivač Joomboosa.

Konferencija je održana u okviru multidisciplinarnog projekta ''Pro-fact : Razotkrivanje COVID -19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom'', čiji je nositelj Gong.