MALVERZACIJE U PULI

Škuljić optužen za pronevjeru 15 milijuna kuna

novčanice kune svežanj kuna

novčanice kune svežanj kuna

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je optužnicu protiv Predraga Škuljića (46) zbog kaznenog djela počinjenog protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja zlouporabom ovlasti gospodarskom poslovanju. Naime, tereti ga se za pronevjeru 15 milijuna kuna, koje nije uplatio Hypo-Alpe-Adria Banku kao kreditoru izgradnje poslovno-stambene zgrade Mehanike u Puli, već je novac od prodaje investirao u poslovanje Mehanike i s njom povezanih trgovačkih društava

Okrivljenog P. Š. se tereti da je od kolovoza 2007. do travnja 2009. u Puli, kao član uprave pulskog trgovačkog društva Mehanika d.o.o., suprotno odredbama ugovora o kreditu zaključenog s Hypom i suprotno ugovoru o izdavanju devizne garancije sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine zaključenog između banke i društva, po kojem je društvo bilo obvezno otvoriti poseban račun na svoje ime kod banke na koji bi kupci stanova i poslovnih prostora u objektu financiranom kreditom vršili uplate, ta sredstva koristio za druge namjene.

Naime, novac od prodanih stanova i poslovnih prostora okrivljeni nije nalogom uplatio na kreditnu partiju kod banke, nego ih je koristio za druge namjene dajući pozajmice vlasničkim i poslovno povezanim trgovačkim društvima te je njime podmirivao tekuće obveze Mehanike.

Kako se navodi u optužnici, oštetio je kupce, kojima nije brisano založno pravo upisano u korist banke, iako su uplatili cjelokupnu kupoprodajnu cijenu, čime je za trgovačko društvo ostvario nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 14.935.268,89 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi