NENORMALNE CIJENE

Školski izleti papreno su skupi: Maturalne ekskurzije i preko 1000 eura!

24.03.2024 u 22:02

Bionic
Reading

Roditelji osnovnoškolaca i maturanata koji ove godine šalju učenike na ekskurzije suočavaju se s nenormalnim cijenama. Jednodnevni izlet unutar Hrvatske košta čak 60 eura, tri dana ekskurzije u Dalmaciji 295, a maturalno putovanje u Španjolsku košta više od 1000 eura. Cijene su toliko eksplodirale da se čak i jednodnevni izleti plaćaju na rate

Škola mora objaviti javni poziv na koji se javljaju putničke agencije, odabiru se najmanje tri ponude, a odluku gdje će se i za koliko novca putovati donose roditelji, javlja RTL koji u prilogu donosi i veliki broj ispovijedi što srednjoškolaca, što ravnatelja škola. Oni listom ocjenjuju da su za mnoge roditelje učenička putovanja postala preskupa.

'Agencije se ne javljaju, javi nam se jedna, dvije, rijetko kada tri agencije i s tim ponudama se ide na roditeljski sastanak i onda roditelji biraju. Izlet na Plitvice 2016. je bio 120 kuna, danas je između 50 i 60, čak i do 70 eura', rekao je ravnatelj OŠ Petra Preradovića u Zagrebu, Denis Žvorc.

Iz putničkih agencija kažu, fiksne ponude i cijene ne postoje. Koliko će neko putovanje koštati ovisi o destinaciji, trajanju, uključenim sadržajima, broju učenika, vrsti smještaja i terminu.

'Od autobusa, vodiča, hotela i svega ostalog, mi procjenjujemo da su cijene porasle oko 30 posto', rekao je Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK.

Rast je kaže, krenuo nakon pandemije, a zbog inflacije agencije sve teže formiraju cijene. Najskuplji čimbenik je prijevoz, no rastu i cijene ulaznica za nacionalne parkove, muzeje i druge atrakcije koje se posjećuju.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs kaže kako oni na cijene ne mogu utjecati.

'Preferirao bih da su školske ekskurzije više u Hrvatskoj, u osnovnim školama uglavnom i jesu, ali i maturalna putovanja isto tako. Sigurno ima dijelova Hrvatske gdje se mogu zabaviti i uživati', rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.