ZAKON NA VRHOVNOM SUDU

Sklopljeni prvi istospolni brakovi u Australiji

07.12.2013 u 17:58

Bionic
Reading

Prvi istospolni brakovi sklopljeni su u subotu u Canberri, premda bi zakon koji omogućuje brak između osoba istog spola u glavnome australskom gradu mogao biti poništen idući tjedan pošto odluku o tome donese Vrhovni sud

Zakon što ga je u listopadu izglasala parlamentarna skupština Teritorija australskoga glavnog grada omogućio je vjenčanja istospolnih parova od subote 7. prosinca.

Teritorij Canberre jedino je područje u zemlji gdje su dopušteni gay brakovi. Zakon koji omogućuje da se ondje vjenčaju i istospolni parovi koji ne žive na tom području odmah je doživio brojne kritike neistomišljenika i protivnika, te je osporen na sudu.

Ukoliko se građanski brakovi između osoba istog spola sudski priznaju i u ostalim australskim državama, brak će se morati regulirati saveznim zakonom koji je dosad brakom smatrao isključivo zajednicu muškarca i žene.

Zbog svega navedenog Vrhovni sud konačnu bi presudu trebao donijeti 12. prosinca. Uprava Teritorija australskoga glavnog grada Canberre izvijestila je da će, ukoliko sud odluči da je brak u cijeloj zemlji zajednica muškarca i žene, danas sklopljeni brakovi biti poništeni.

'Bez obzira na sudsku presudu značaj ovoga trenutka ostaje i ukazuje na to kakva bi trebala biti Australija 21. stoljeća', rekao je ministar pravosuđa Teritorija Canberre Simon Corbell

Australija se sastoji od šest država i dvaju teritorija.