porod na trajektu

Skiper Hitne: Laž je da gliser nije radio. Trudnicu nismo smjeli voziti po nevremenu

11.01.2023 u 15:23

Bionic
Reading

Nakon što je supetarska gradonačelnica Ivana Marković objavila tragičnu priču o trudnici s Brača koja je porodila mrtvo dijete u trajektu za Split, ustvrdivši pritom kako sustav hitnog medicinskog prijevoza s otoka na kopno ne funkcionira, o svemu se oglasio skiper glisera hitne medicinske službe koji je bio dežuran kada se nesretna žena pokušavala transportirati u splitski KBC

Marković je u svojoj objavi na Facebooku navela da gliseri hitne medicinske službe nisu bili ispravni te da nisu mogli isploviti iz luke.

To je laž! Imamo dva glisera na raspolaganju i jedan je bio u funkciji. Evo upravo sam se vratio s intervencije, vozili smo pacijenta iz Supetra u Split. Sad, dakle izvan sezone, imamo nekoliko hitnih intervencija dnevno. Brodove koji su nam na raspolaganju vozimo uvijek u „full gasu“ pa je i logično da se u takvim uvjetima plovidbe događaju kvarovi, a to će vam potvrditi svaki pomorac ili vlasnik brodice. U svakom slučaju, jedan brod je uvijek, ali baš uvijek u funkciji. Zato i imamo dva', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Zdravko Kovačić, skiper hitne medicinske službe.

Naveo je da je  poziv sam dobio u 9:30 sati i da je zbog lošeg vremena odmah zvao i kolegu koji taj dan nije radio da mu pomogne kako bi trudnicu što sigurnije prebacili u Split.

'Ipak, tramontana je digla more i sami liječnici su vidjeli da bi transport trudnice kojoj je, usput rečeno, propisano strogo mirovanje, u takvim uvjetima bio pogibeljan te su zvali helidrom. Nikad nismo odbili voziti pacijente kojima je život ugrožen, čak i po gorem vremenu, no za trudnicu u takvom stanju to jednostavno nije bilo pametno. Po takvom vremenu, kada vam val udara direktno u provu,  pacijentu se na brodu ni ne može pružiti medicinska pomoć. Znaju to i liječnici, pa nismo prvi put vozili nekoga u splitsku bolnicu. Gliser ima 12 metara, ne 50!. Smeta nam što gradonačelnica olako piše o ovim stvarima bez da je prethodno provjerila o čemu se zapravo radi i koristi ovakvu tragediju za svoje politikanstvo. Uvijek smo na raspolaganju i non stop dostupni na mobitel, a i to je lako provjerljivo kod liječnika', zaključio je Kovačić.