BEROŠ ŠALJE INSPEKCIJU

Šef splitske ginekologije o ženi koja je rodila mrtvo dijete na trajektu: 'Sve je bilo po proceduri'

11.01.2023 u 14:53

Bionic
Reading

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković požalila se neadekvatan hitan medicinski prijevoz na otoku Braču, zbog čega je, kako je ustvrdila, žena jučer rodila mrtvo dijete na trajektu na putu za Split. Slučaj je komentirao i predstojnik splitske Klinike za ženske bolesti i porode Marko Dražen Mimica. On tvrdi da je s medicinske strane sve regularno odrađeno

'Prema mojim saznanjima od kolega, riječ je o pacijentici koja je imala trudnoću od tri mjeseca i plod po dolasku k nama više nije bio živ. Nije bio hitan slučaj. U našoj je dnevnoj bolnici pacijentica obrađena, napravljene su sve uobičajene pretrage i postupak u takvim slučajevima – tabletama se izaziva pobačaj, a tablete se daju u dva navrata.

Prvi se dan daju samo pripremne tablete koje ne izazivaju pobačaj i pacijentice se, ako je sve u redu, puštaju kući. Za dva dana pacijentice opet dolaze u bolnicu i tad dobivaju tablete za izazivanje pobačaja', kazao je za 24 sata Mimica.

Dodao je da pretpostavlja da se pobačaj nije dogodio zbog tableta, jer ga one ne izazivaju, već je moguće da bi se ionako dogodio. 'To nisu one tablete koje izazivaju trudove. Kad prima te, druge tablete, pacijentica ostaje u bolnici', kazao je i istaknuo da je 'sve regularno odrađeno s medicinske strane'. Naveo je da je nepovoljna činjenica to što je pacijentica dolazila s Brača. Na pitanje bi li plod bio spašen da je žena ranije dovezena s Brača u KBC Split, odgovara da je plod po njezinom dolasku već bio mrtav, i puno prije.

Ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć KBC- a Split dr. Leo Luetić je za Hinu rekao da oni nemaju saznanja da su dva glisera za hitan prijevoz bila u kvaru, ali i dodao da je skiper odlučio da tog dana, u utorak, zbog jake tramontane ne bi bilo pametno isploviti. Nakon toga je pozvan helikopter, te je pacijentica prevezena u splitsku bolnicu. Dodao je i da gliseri 'uredno funkcioniraju' jer su prošle godine njima prevezli od 17 do 78 pacijenta na mjesec, a od 1. siječnja do danas 12 pacijenata.

Vili Beroš, ministar zdravstva, poručio je da je u tijeku prikupljanje svih relevantnih informacija od svih uključenih zdravstvenih institucija te će po dobivanju istih u najkraćem periodu odlučiti o proceduri koja uključuje upućivanje zdravstveno-inspekcijskog nadzora u zdravstvene ustanove u kojima je pacijentici pružena zdravstvena skrb.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković nije se poslijepodne javljala na novinarske pozive, a Facebooka je uklonila objavu o cijelom događaju.