ZASTUPNICI NA ODMORU

Skidanjem zastave simbolično obilježen početak ljetne stanke Sabora

16.07.2015 u 15:59

Bionic
Reading

Da je Hrvatski sabor završio redovni rad, odnosno da više ne zasjeda, posjetitelji na Markovu trgu mogu vidjeti i po tome što se na pozlaćenom željeznom stupu kod sjevernog saborskog ulaza, tzv. 'šestice', više ne vije državna zastava

Zastavu na kraju i početku redovnog zasjedanja Sabora podižu i spuštaju djelatnici saborske Straže, njegujući tako tradiciju koja datira od početaka hrvatskog parlamentarizma, dakle s početka 90-ih godina prošlog stoljeća.

Svojevrsni je to spomen na 25. srpnja 1990. kada se u kasno poslijepodne po prvi put ispred zgrade Hrvatskog sabora zavijorila zastava Republike Hrvatske s hrvatskim povijesnim grbom umjesto zvijezdom petokrakom.

Sabor je toga dana prihvatio amandmane na Ustav Republike Hrvatske kojim je iz službenog naziva Hrvatske izbačen pridjev socijalistička, a iz zastave je uklonjena zvijezda petokraka i vraćen povijesni hrvatski grb.

Zasjedanja, tada jedva dva mjeseca starog Sabora hrvatska je javnost pratila s posebnom pozornošću, pa je i promjena zastave izazvala oduševljenje i privukla velik broj građana pred zgradu Sabora. Građani su bili ushićeni, pljeskom su pratili ceremoniju dizanja zastave s grbom, prepričava jedna svjedokinja tog povijesnog dana.

Čin podizanja i spuštanja zastave nekad je pratila manja ceremonija, danas to savjesno i u tišini obave djelatnici Straže koji zastavu čuvaju u saborskim stankama, dakle između 15. srpnja i 15. rujna, te između 15. prosinca i 15. siječnja.

'Informator', odnosno pozlaćeni željezni stup (štandarac) na kojemu se zastava vije, obnovljen je 1996., kada je obnavljan i dobar dio saborske zgrade.

Restauratorica Vanina Topić pozlatila je štandarac, a njezina je kreacija i lijepo stilizirani monogram RH na stupu, podsjećaju u Saboru.