NOVINARI U RALJAMA MOĆNIKA

Škaričić: Prijavila sam Slobodnu Mladenu Bajiću

12.11.2013 u 15:21

Bionic
Reading

Novinarka Slobodne Dalmacije Nataša Škaričić upozorila je na današnjoj konferenciji za novinare da Europapress Holding (EPH) ne poštuje pravomoćnu sudsku presudu u njezinu korist, a bivša novinarka i urednica Jutarnjeg lista Romana Eibl ustvrdila je kako je dobila otkaz zbog pritiska izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića.

Škaričić je rekla da je danas glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću podnijela kaznenu prijavu protiv odgovornih u Upravi Slobodne Dalmacije jer ta dnevna novina ne izvršava pravomoćnu sudsku presudu Vrhovnog suda u njezinu korist.

Navela je kako je 25. listopada dobila drugu po redu pravomoćnu sudsku presudu po kojoj je 2009. nezakonito dobila otkaz, a njezin RPO ugovor proglašen je ugovorom o radu. Prema presudi Slobodna Dalmacija trebala ju je u roku osam dana vratiti na mjesto pomoćnice glavnog urednika.

Napominjući kako je Slobodna Dalmacija istu presudu primila 30. listopada, Škaričić je istaknula da se u međuvremenu dva puta službeno obraćala Upravi i glavnom uredniku, ali se nitko nije očitovao o tome.

Iznoseći kronologiju svojeg otkaza u EPH, Eibl je rekla kako je, po njezinim informacijama, dobila otkaz jer je izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić odbijao dati intervju Jutarnjem listu dok je ona tamo urednica sportske redakcije.

Otkaz je dobila bez pismenog obrazloženja, ali uz usmeno obrazloženje 'da ne zna pisati' iako je dva puta dobila godišnju nagradu za novinarstvo Zbora sportskih novinara.

'To smatram napadom na svoj ljudski i profesionalni integritet' rekla je Eibl. Protiv EPH je podigla tužbu ali je sud donio rješenje o obustavi slučaja zbog predstečajne nagodbe u kojoj se ta medijska kuća nalazi.

Na sve veći broj prijava za mobbing novinara koji rade u privatnim i državnim medijima upozorila je predsjednica Udruge 'Mobbing' Jadranka Apostolovski. Novinari joj se najčešće javljaju zato što im se tekstovi ili prilozi ne objavljuju, objave se sa značajnom intervencijom urednika ili se cenzuriraju.

'Novinari bivaju smijenjeni, kažnjeni ili čak otpušteni, a među kolegama vlada strah za vlastitu egzistenciju te im se ne usude dati potporu', rekla je.

Udruga "Mobbing" također je osudila Mamićevo ponašanje prema Romani Eibl, koju je izložio vrijeđanju i diskriminaciji na njezinu poslu.