NOVI PROBLEM ZA GOLOBA

Skandal u Sloveniji: Oduzete 24 krave, sve je zakuhala premijerova partnerica

19.11.2023 u 20:50

Bionic
Reading

Slovenski mediji cijelog se vikenda bave nevjerojatnim slučajem iz okolice Krškog, uz samu granicu s Hrvatskom, gdje je tek četiri dana nakon stupanja na snagu dopune Zakona o zaštiti životinja koja inspektorima omogućava oduzimanje životinja ako se otkrije da ih uzgajivači drže u nehumanim uvjetima inspektorica bliska premijeru Robertu Golobu poljoprivredniku oduzela 24 krave

Zapljena goveda uslijedila je samo četiri dana nakon stupanja na snagu izmjena Zakona o zaštiti životinja kojima zakonodavac želi zaštititi životinje od zanemarivanja i smanjiti njihovu patnju. Zakon je podržala cijela vladajuća koalicija, dok je oporba je bila protiv. Državno vijeće, kontrolno tijelo sastavljeno od stručnjaka iz različitih područja, izglasalo je veto na primjenu zakona jer pri njegovoj izradi nisu uzete u obzir veterinarska, poljoprivredna i pravna struka. Parlament je potom ponovo izglasao sporne izmjene, a Sindikat poljoprivrednika najavio je ocjenu ustavnosti.

Prema novom zakonu, za koji se - nije nevažno - snažno zalagala i Tina Gaber, životna partnerica slovenskog premijera Roberta Goloba te aktivistica za prava životinja, inspektori mogu primijeniti ekstremnu mjeru oduzimanja životinja ako se utvrdi da je na farmi gdje se drže životinje došlo do posebno teškog prekršaja higijenskih standarda. Slovenski N1 danas je objavio fotografije krava u ovom spornom slučaju koje im je poslao čitatelj, a javnost se temeljem tih fotografija pita jesu li krave uistinu trebale biti oduzete.

Inspektorica je po prijavi prošlog tjedna izašla na spornu farmu u Leskovcu pri Krškem, gdje je, kako je stajalo u izvješću, ustanovila kako je stoka bila ograđena u malom i jako blatnom ispustu, bez pristupa vodi, hrani, staji ili suhom ležaju. Životinje su bile prekrivene blatom i nije im pružena veterinarska skrb, napisala je inspektorica u izvješću. Dodala je kako je inspekcija Uprave za sigurnost hrane već ranije uočila nepravilnosti na farmi, pa su već proveli inspekcijski postupak, a izdano je i upravno rješenje. Upravo zbog ranijeg upozorenja odlučili su se na oduzimanje grla, rečeno je u izvješću.

Poljoprivredna komora Slovenije oštro je reagirala na ovakvu mjeru, ocijenivši je pretjeranom, nerazmjernom i nezakonitom. 'Životinje doista nisu bile uzgajane u potpuno optimalnim uvjetima, ali nisu imale nikakve negativne posljedice takvog uzgoja. Imali su i priliku povući se iz mulja na pašnjake', naveli su iz Poljoprivredne komore.

Još oštrija osuda stiže iz Saveza slovenskih poljoprivrednika, čiji je predstavnik obišao farmu u Leskovcu s koje je inspekcija oduzela navodno zanemarene životinje. 'Ponašanje inspektora i predstavnika zaštite životinja bilo je neprimjereno i protuzakonito. Protupravno su ulazili u objekte na privatnom posjedu koji nisu namijenjeni za poljoprivrednu namjenu', kažu poljoprivrednici. Oni osporavaju odluku inspekcije, tvrdeći kako goveda nisu bila mršava, već su bila u ispravnom stanju, bez ozljeda. Životinje su imale mogućnost ispaše, bila im je dostupna hrana i voda. Na pojilu je bilo blatnjavih područja, što je očekivano i privremeno s obzirom na vremenske uvjete. Životinje su u takvim razdobljima ispaše nešto prljavije, ali to ne utječe na njihovo zdravlje i dobrobit, napisali su iz saveza.

Poljoprivredni sindikat podsjetio je da se, prema Zakonu o veterinarskim standardima, ovlast za oduzimanje životinja primjenjuje samo u iznimno hitnim slučajevima, kada je ugroženo zdravlje životinja ili ljudi. Od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane zatražili su uvođenje izvanredne stručne kontrole postupka i poduzimanje mjera sukladno zakonu, kao i hitan povrat životinja uzgajivaču.

Afera se prebacila i na politički teren, pa je predsjednik oporbene Nove Slovenije Matej Tonin na mreži X napisao kako je slučaj 'naprosto nevjerojatan' te da 'sve indicije govore da se radi o očitoj zlouporabi zakona i inspekcijskog postupka u ime nevladinog aktivizma. Dodao je da će njihova saborska zastupnica Vida Čadonič Špelič, također bivša ravnateljica Uprave za sigurnost hrane, od privremenog ministra poljoprivrede Marjana Šarca u ponedjeljak na sjednici parlamenta tražiti precizna objašnjenja. Šarec je, pak, najavio kako će inspekcijski postupak trajati do srijede, kad će biti objavljeni nalazi. Najavio je i da će ministarstvo u svakom slučaju izvršiti unutrašnju kontrolu rada veterinarske inspekcije.

Veterinarska inspekcija, pak, nije pojasnila niz nejasnoća iz ovog slučaja. Nemaju službeni odgovor kako je moguće da je jednu od 24 krave nakon zapljene odvela pripadnica udruge za zaštitu životinja, koja prema novom zakonu ima pravo izaći na teren s inspektorom. Jedna krava, naime, završila je u skloništu udruge Društvo za zaštitu konja, odakle su potvrdili kako su na dan zapljene posredovali između inspekcije i farmi zainteresiranih za preuzimanje krava. Jedno govedo privremeno smo smjestili u prostorijama udruge, rekli su iz udruge za N1, a naveli su i kako zbog cijele afere primaju prijetnje smrću.

Inspektorica Danuša Štiglic, koja je naredila oduzimanje životinja, ovoga je ljeta bila kandidatkinja za novu ravnateljicu Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja. Na to ju je, kako je tada objavio Dnevnik, nagovorio premijer Robert Golob, a onda je Vlada, navodno zbog pobune Poljoprivredno-veterinarske komore i zaposlenika uprave, imenovala drugu kandidatkinju.

  • +7
Robert Golob i Tina Gaber na domjenku kod obitelji Macron Izvor: Profimedia / Autor: ERIC TSCHAEN-POOL / Sipa Press / Profimedia

Ministrica poljoprivrede Irena Šinko u listopadu je smijenjena jer nije u potpunosti podržala zakon o zaštiti životinja, iz razloga što je bila uvjerena da će zakon biti teško provediv u praksi. Obzirom na to da je, kako se može zaključiti, bivša ministrica poljoprivrede odletjela jer je postavljala pitanja oko zakona za koji je snažno agitirala premijerova partnerica, jasno je da je ovo još jedna afera koja će Golobovoj vladi, inače u velikoj krizi, natovariti nove političke probleme.