POZIV NA PROSVJED

Skandal u Makedoniji zbog dijeljenja tisuća privatnih fotografija žena

29.01.2021 u 22:03

Bionic
Reading

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Sjevernoj Makedoniji zatražile su u petak mjere protiv "seksističkog nasilja" pošto su na jednom online forumu podijeljene tisuće fotografija i video snimaka žena, a među njima i maloljetnica.

Četiri osobe uhićene su u četvrtak u sklopu istrage o grupi "Javni salon", objavila je policija te izvijestila da je grupa zatvorena.

"Zahtijevamo da državno odvjetništvo odmah riješi (...) kriminalnu aferu u kojoj su brojne žene žrtve seksističkog nasilja", izjavilo je nekoliko nevladinih udruga i pozvalo na prosvjed 3. veljače u Skoplju.

Helsinški odbor, Mreža za suzbijanje obiteljskog i nasilja nad ženama, Centar za podršku zajednici LGBTI i druge udruge zahtijevaju da administratori grupe budu sudski gonjeni, ali i svi članovi koji su dijelili fotografije i video materijale te osobne podatke žrtava.

Zahtijevaju i zakon kojim će se regulirati zlostavljanje na mreži.

Prema medijima grupa je imala 7000 članova, a podijeljeno je više od 10.000 fotografija i videosnimaka bez dopuštenja žena i djevojaka koje su snimljene.

Dio materijala prikupljen je iz privatne razmjene žrtava, dio potječe s objava na društvenim mrežama, a uz neke su objavljeni i osobni kontakti.

Mediji su prije otprilike godinu dana upozorili na postojanje te skupine i tada je bila otvorena istraga no nije ništa razriješila.

Vlasti su ponovno otvorile istragu kada se prije nekoliko dana mrežom proširilo svjedočanstvo mlade žene u kojem je ispričala da je žrtva spolnog uznemiravanja otkako su u "Javnom salonu" osvanule njezine fotografije s Instagrama popraćene njezinim brojem telefona.

Glasnogovornik policije Toni Angelovski rekao je da će "vođe (skupine) biti uhvaćeni kada se završi istraga".