NALOG ZA IZRUČENJE

Skandal s Perkovićem odjekuje Amerikom

27.06.2013 u 15:59

Bionic
Reading

Američka agencija Associated Press izvijestila je u četvrtak o nemilom razvoju događaja oko proslave ulaska Hrvatske u EU, sugerirajući da njemačka kancelarka Angela Merkel ne dolazi u Zagreb zbog toga što Hrvatska nije Njemačkoj izručila Josipa Perkovića. Tekst koji masovno prenose američki mediji, uključujući Washington Post, Fox News i Huffington Post, donosimo u cijelosti

Kada se Hrvatska idućeg tjedna pridruži Europskoj uniji, Njemačka će od bivše jugoslavenske republike zatražiti izručenje navodnog bivšeg špijuna zbog ubojstva iz komunističke ere, potvrdili su dužnosnici u četvrtak.

Josip Perković traži se zbog umiješanosti ubojstvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića, koje se dogodilo prije 20 godina, priopćio je ured njemačkog državnog tužiteljstva.

Perković (68) je navodno radio za jugoslavensku tajnu službu kada je Đureković ubijen u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj 1983. godine. Ranije ovog tjedna njemačka policija povećala je iznos nagrade za Perkovićevo uhićenje sa 5.000 eura na 12.000 eura; dužnosnici nisu precizirali kakvu je ulogu, po njihovom vjerovanju, Perković igrao u tom ubojstvu.

'Zatražit ćemo njegovo izručenje', izjavila je Frauke Koehler, glasnogovornica njemačkog tužiteljstva, za Associated Press, dodajući da će zahtjev biti upućen 'u skladu sa zakonom'.

Još uvijek je, međutim, nejasno kakav će zakon biti kada Hrvatska 1. srpnja uđe u Europsku uniju.

Njemačka policija prvi je put izdala nalog za uhićenje Perkovića 2005, ali je Hrvatska u to vrijeme odbijala izručiti vlastite državljane. U sklopu hrvatskog članstva u EU-u, koje počinje u ponedjeljak, ta balkanska država u pravilu bi bila obvezna predati sve osumnjičenike koje traže ostale države članice - uključujući one s hrvatskim državljanstvom.

No prvi glas o planu Njemačke da zatraži izručenje potaknuo je u Hrvatskoj nastojanja da su u posljednji tren usvoji zakon kojim će se spriječiti predaja Perkovića. To je zategnulo odnose između Berlina i Zagreb, koji su tradicionalno bili dobri još otkako je Njemačka postala prva država koja je priznala neovisnost Hrvatske od Jugoslavije 1991. godine.

Ranije ovog tjedna njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala je planove da sudjeluje u proslavi ulaska Hrvatske u EU u nedjelju, navodeći da ima druge obaveze. Merkeličin ured odbio je navesti koji su to drugi planovi.

Njemački sud osudio je 2008. godine bivšeg jugoslavenskog agenta Krunoslava Pratesa na kaznu doživotnog zatvora zbog njegove uloge u ubojstvu Đurekovića u tiskari u Wolfratshausenu, u blizini Muenchena.

Likvidaciju Đurekovića naredili su jugoslavenski obavještajci 1982. zbog kritiziranja tadašnjeg državnog komunističkog režima.