OPUSTJELE ULICE PJONGJANGA

Sjeverna Koreja upozorila građanstvo i strane diplomate: Ostanite doma, dolazi nam 'zarazna' žuta prašina

23.10.2020 u 11:23

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja upozorila je svoje stanovnike da ostanu u svojim kućama jer bi 'žuta prašina' koja stiže iz Kine mogla donijeti i koronavirus. Ulice Pjongjanga naglo su se ispraznile. Sjevernokorejske vlasti tvrde da u toj državi nema koronavirusa, zahvaljujući prvenstveno zatvorenim državnim granicama i restrikcijama kretanja građana

Iako nije poznata nikakva poveznica između redovitih sezonskih oblaka prašine i Covida-19, Sjeverna Koreja nije jedina država koju to brine. Zabrinutost je izrazio i Turkemnistan, preporučivši građanima da nose maske zbog prašine s mogućim neželjenim 'teretom' u vidu koronavirusa, piše BBC.

Državna sjevernokorejska televizija KCTV u sklopu vremenske prognoze objavila je upozorenje na skori dolazak žute prašine i najavila zabranu izvođenja građevinskih radova na otvorenom prostoru.

'Žuta prašina' odnosi se na pijesak iz mongolijskih i kineskih pustinja, koja zapuhuju teritorij Sjeverne Koreje u određenim vremenskim razdobljima.

U četvrtak, državno glasilo Rodong Sinmun, izvijestilo je u kontekstu oblaka prašine da 'svi radnici... moraju jasno prepoznati opasnost od osvajačkih malicioznih virusa'. Upozorenja su dostavljena i stranim veleposlanstvima. 

Rusko veleposlanstvo u Pjongjang priopćilo je na svojoj Facebook stanici da ga je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo na oblak prašine, baš kao što je učinilo i sa drugim diplomatskim misijama te predstavništvima međunarodnih organizacija. Svim strancima preporučeno je da ostanu kod kuće i zatvore prozore u četvrtak. 

Može li prašina donijeti Covid-19?

Sjeverokorejski mediji rezoniraju da istraživanja koja povezuju koronavirus i transmisiju aerosolom znače i da bi žutu prašinu također trebalo 'shvatiti ozbiljno', kako je to izvijestio NK News.

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) ustvrdio je da koronavirus može 'satima' ostati u zrak. Međutim, CDC je također napomenuo da je zaraza tim putem 'izrazito rijetka' - osobito na otvorenom. Ljudi se uglavnom zaraze boraveći u neposrednoj blizini prijenosnika bolesti koji kašlje, kiše ili govori, prenoseći virus kapljičnim putem. 

Južnokorejski mediji odbacili su pretpostavke da bi žuta prašina iz Kine mogla donijeti koronavirus njihovim sjevernim susjedima.