pali u vodu

Sjeverna Koreja ispalila dva projektila kratka dometa prema Istočnom moru

21.03.2020 u 09:52

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja ispalila je dva balistička projektila kratkog dometa prema Istočnom moru u subotu, potvrdilo je južnokorejsko zapovjedništvo združenih snaga (JCS) u Seulu

ICS navodi da su dva projektila kratkog dometa letjela iznad zemlje nakon ispaljivanja na zapadu Sjeverne Koreje te da su pala u vode pored istočne obale.

Letjeli su oko 410 kilometara na nadmorskoj visini od 50 metara, prema podacima ICS-a. Pjongjang je prije toga projektile ispalio 2. i 9. ožujka. To ispaljivanje znači povratak testiranju projektila nakon tromjesečne stanke.

Južnokorejsko vojno vodstvo te je akcije okarakteriziralo kao vrlo "neprimjerene" za Sjevernu Koreju pozvalo da "odmah" zaustavi vojne aktivnosti.

Toj su zemlji zabranjeni nuklearni pokusi UN-ovim rezolucijama te je kažnjena strogim međunarodnim sankcijama kojima je svrha odvratiti je od daljnjeg razvoja raketa.

Globalna zabrinutost povećala se potkraj 2019.pošto je Pjongjang nametnuo jednogodišnji rok SAD-u da ponudi ublažavanje sankcija te zaprijetio "božićnim poklonom" ne budu li ispunjeni njegovi zahtjevi.

U poruci 1. siječnja sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je da će svijet vidjeti "novo strateško oružje" te zemlje u bliskoj budućnosti.