provokativne akcije

Sjeverna Koreja ispalila još dvije rakete

23.12.2022 u 11:55

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja ispalila je u petak dvije balističke rakete prema moru u blizini svoje istočne obale, priopćila je južnokorejska vojska, što je najnovije u dosad neviđenom broju raketnih testiranja ove godine

Prije samo nekoliko dana bile su također lansirane dvije rakete, a u četvrtak su iznesene optužbe da zemlja isporučuje streljivo ruskim snagama u Ukrajini.

Taj incident pokazuje da Sjeverna Koreja ne namjerava zaustaviti provokativne akcije za koje njezini susjedi kažu da destabiliziraju regionalnu sigurnost.

Južnokorejski združeni stožer (JCS) priopćio je da su projektili letjeli 350 km, odnosno 250 km, nakon što su ispaljeni iz Sunana nedaleko od glavnog grada Sjeverne Koreje Pjongjanga.

Japanska obalna straža također je izvijestila o navodnom lansiranju balističkog projektila.

Takva su lansiranja "ozbiljna provokacija koja šteti miru i stabilnosti" na Korejskom poluotoku i šire te jasno kršenje rezolucija UN-a, rekao je JCS, pozivajući na trenutni prekid.

"Pratit ćemo i nadzirati razvoj događaja zajedno sa Sjedinjenim Državama u pripremi za dodatne provokacije Sjeverne Koreje, zadržavajući čvrst stav spremnosti temeljen na našoj sposobnosti da nadmoćno odgovorimo na bilo kakve provokacije Sjeverne Koreje", stoji u priopćenju JCS-a.

Japanski državni ministar obrane Toshiro Ino rekao je da je njegova zemlja diplomatskim kanalima u Pekingu uložila snažan prosvjed Sjevernoj Koreji.

Japanski glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno osudio je najnovije lansiranje kao "apsolutno neprihvatljivo".

"Sjevernokorejska brza eskalacija provokacija u nizu akcija prijeti miru i sigurnosti japanske regije i međunarodne zajednice", rekao je Matsuno novinarima.

Lansiranje je izvedeno pet dana nakon što je izolirana zemlja ispalila dvije rakete srednjeg dometa u, kako je nazvala, "važnom" testu za špijunski satelitski program koji namjerava završiti do travnja.

Bijela kuća priopćila je u četvrtak da je Sjeverna Koreja dovršila početnu isporuku pješačkih raketa i projektila privatnoj ruskoj vojnoj tvrtki Wagner Group, kako bi poduprla ruske snage u Ukrajini.

Vlasnik Wagnera Evgenij Prigožin odbacio je tu tvrdnju kao "trač i nagađanja".

Ministarstvo vanjskih poslova Pjongjanga u petak je također demantiralo izvješće japanskih medija o isporuci streljiva Rusiji, nazvavši ga "neutemeljenim".

Tokyo Shimbun je izvijestio da je Sjeverna Koreja prošli mjesec vlakom poslala topničke granate i drugo streljivo u Rusiju, a dodatne isporuke očekuju se sljedećih tjedana.

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da nikada nije obavljalo transakcije oružja s Rusijom i kritiziralo Washington zbog davanja smrtonosnog oružja Ukrajini, bez spominjanja Wagnera.