PROCJENA EAST RIVERA

Sjeverna Koreja drži u logorima 200.000 zatvorenika

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.10.2011 10:43
  • Objavljeno 20.10.2011 u 08:15
imigranti azil

imigranti azil

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Blizu 200.000 političkih zatvorenika zatočeno je u logorima Sjeverne Koreje, što je drastičan porast u odnosu na stanje prije deset godina, navodi u svom izvješću objavljenom u srijedu posebni izvjestitelj UN-a za tu zemlju Marzuki Darusman

Posljednje satelitske snimke zemlje u usporedbi s onima iz 2001. godine pokazuju značajan porast broja logora, navodi izvjestitelj u izvješću koje bi trebalo biti predstavljeno u četvrtak pred Općom skupštinom UN-a.

'Procjenjuje se da mreže političkih zatvora u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, od kojih neki postoje od 50-ih godina, drže u zatočeništvu blizu 200.000 zatvorenika', dodaje se u izvješću.

U nekima od zatvorima nalaze se zatočeni ljudi kojima je jedini grijeh to što su rodbina drugih zatočenih, navodi se u izvješću.

'Tražim od vlasti (Sjeverne Koreje) da odmah oslobodi političke zatvorenike', navodi u izvješću Darusman.

On istodobno ističe da se Sjeverna Koreja nalazi u kritičnoj situaciji u pogledu nestašice hrane te da se zalihe koje je uputila međunarodna zajednica smanjuju a da je zemlja stalno suočena sa značajnom i trajnom nestašicom hrane.

'Prema raspoloživim informacijama porcije hrane koje distribuira sjevernokorejska vlada dovoljne su samo za manje od polovicu dnevnih kalorijskih potreba 68 posto od ukupne populacije od 16 milijuna stanovnika', ističe se u izvješću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!