REKONSTRUKCIJA VLADE TEK SLIJEDI

Plenković na sjednici Vlade nije rekao ni slova o jučerašnjoj drami s HNS-om

08.06.2017 u 09:45

Bionic
Reading

Nakon dramtičnog jučerašnjeg dana tijekom kojeg je HNS ušao u koaliciju s HDZ-om, na današnjoj sjednici Vlade trebalo bi biti nešto mirnije. Na tapeti je strategija i zakon o domovinskoj sigurnosti, no pitanje je hoće li o političkoj drami u uvodnom obraćanju progovoriti predsjednik Vlade Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade kazao je da je zadovoljan ishodom lokalnih izbora, čestitao je svim izbornim pobjednicima i najavio intenzivnu suradnju sa županima, gradonačelnicima i načelnicima općina.

Osvrnuo se na činjenicu da je ministrica Gabrijela Žalac potpisala konačni dokument o sufinanciranju Pelješkog mosta. Istaknuo je da je riječ o najvećem jedinstvenom financiranju do sada. 'Otvara nam se put da se do 2021. konačno dovrši projekt spajanja Dubrovačko-neretvanske županije i ostatka Hrvatske', kazao je Plenković.

Progovorio je i o situaciji u regiji, ulasku Crne Gore u NATO savez, novoj vladi u Makedoniji, te o terorističkom napadu u Velikoj Britaniji.

O preslagivanju Vlade u koju ulazi HNS, novim ministrima i svim vrućim aktualnim temama, Plenković nije rekao ni slova već je riječ prepustio ministru obrane Damiru Krstičeviću koji je prezentirao prijedlog nacrta strategije nacionalne sigurnosti.

'Strategija nacionalne sigurne sigurnosti definira četiri nacionalna interesa i devet strateških ciljeva', rekao je ministar te je istaknuo da je riječ o nadstranačkom pitanju.

'Zakonom se uspostavlja sustav domovinske sigurnosti radi sustavnog upravljanja sigurnosnim rizicima. Zakon regulira koordiniranu upotrebu postojećih resursa i definira upravljanje u krizama. Tu su unutarnji poslovi, obrana, vanjski poslovi, pravosuđe, financije. Središnje tijelo je Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Osniva se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao tijelo za usklađivanje rada sustava. U kriznim će koordinacija Vladi predlagati proglašenje krize i način odgovora na krizu', kazao je Damir Krstičević.

Predloženi zakon uređuje i financiranje i preraspodjelu sredstava u državnom proračunu u slučaju krize.

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević predstavio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojim se omogućava osobama mlađim od 45 godina da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje.

Kuščević je predstavio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama i pritom istaknuo da nema nove legalizacije, omogućava se podnošenje za legalizaciju onih objekata izgrađenih do 2011. 'Produžili smo rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju na još godinu dana. Omogućava se upisivanje legalizirane zgrade u katastar', napomenuo je ministar.

Ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavila je Prijedlog odluke o osnivanju Radne skupine za provedbu reformske mjere objedinjavanja inspekcijskih službi. Time bi se uspostavio objedinjeni državni inspektorat za područje gospodarstva što bi dovelo do smanjenje troškova, bolju kontrolu. 'Postoji više od 50 inspekcija, one su razmrvljene', naglasila je.

U Vladu su stigli uskoro bivši ministri, Pavo Barišić i Lovro Kuščević. Naime, prema do sada poznatim informacijama, ministra obrazovanja Barišića trebala bi zamijeniti HNS-ova Blaženka Divjak, a ministra graditeljstva Kuščevića, HNS-ov izgledni novi šef Predrag Štromar, koji bi ujedno trebao biti i potpredsjednik Vlade.

Barišić nije dao izjavu, dok je Kušćević na ulazu u zgradu kratko kazao kako nije bitno je li on ministar ili ne. 'Imena nisu važna, važna je stabilnost Vlade', napomenuo je.

Na dnevnom redu je prijedlog strategije nacionalne sigurnosti te zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Prema prijedlogu Strategije, Vlada bi imala obvezu jednom godišnje izvješćivati Hrvatski sabor o njezinoj provedbi, a njome se, prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, stvara partnerstvo za sigurnost sa širom društvenom zajednicom kao odgovor na ugroze i rizike s kojim je suočeno hrvatsko društvo.

Na dnevnom redu su i odluke o proglašenju strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske i to - 'Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Đakovo', 'Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Metkovića, projekt Metković – razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje', 'Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Velike Gorice' i 'Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Grada Vukovara'.