o zdravstvu i reformi

Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća; Ribić potvrdio da se svi slažu s uvođenjem covid potvrda

08.11.2021 u 14:23

Bionic
Reading

Održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj se raspravljalo o zdravstvenom sustavu u pandemiji i njegovoj najavljenoj reformi

'Raspravljali smo o tri aspekta koja su bila naglašena, sa puno rukavaca o drugim pitanjima. Na početku smo otvorili pitanje covid potvrda. Svi sudionici su podržali uvođenje obveznih covid potvrda, ali je bilo primjedbi da su one parcijalno uvedene i da treba to napraviti na cjeloviti način', rekao je Vilim Ribić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Istaknuo je kako je ministar zdravstva Vili Beroš rekao da se to može događati u korelaciji ovisnosti i s razvojem pandemije, te da razmišlja o svim mogućim varijantama, javlja hrt.hr.

'Razgovaralo se i o pitanju obaveznog cijepljenja jer je trenutna situacije neizdrživa. Ljudi razmišljaju na različite načine', rekao je Ribić.

Istaknuo je da sindikalnu stranu zanimalo tko ne može dobiti otkaz u slučaju da nema covid potvrdu. 'To je onaj koji ima medicinske razloge, a u svim graničnim situacijama odlučivat će ravnatelj ili čelnik', rekao je Ribić.

'Kad je riječ o reformi u mnogim aspektima smo se složili i nitko nije problematizirao određene principe i sadržaje o kojima je govorio ministar. Integracija socijale i zdravstva trebalo bi u budućnosti nastupiti, javna nabava, specijalizacija bolnica i centralizacija... Ono što je ostalo za raspraviti je trenutak kada bi s reformom trebalo krenuti. Mnogi su rekli da je najbolje reforme uvijek provoditi u krizi, dok s druge strane bilo je i argumenata da to nije moguće napraviti u ovim kriznim okolnostima', rekao je predsjednik GSV-a.