BIZARNA KAMPANJA

Sj. Koreja propisala frizure za žene i muškarce

22.02.2013 u 11:29

Bionic
Reading

Još jedna bizarna kampanja Sjeverne Koreje. Naime, komunističke vlasti su propisale frizure za žene i muškarce. Žene mogu izabrati između 18 ponuđenih stilova, dok muškarci mogu birati između samo 10, javljaju svjetski mediji

Uz tradicionalni korejski stil odijevanja žene općenito nose ravne frizure, a one koje se odijevaju više zapadnjački mogu izabrati nešto 'opušteniji' stil ili valovitu kosu. Po frizurama se također mogu razlikovati udane od neudanih žena. Udane žene tako nose kraću kosu, dok je slobodnim ženama dopušteno da se malo 'razigraju', pa čak i da nose pletenice ili u posebnim prilikama čak i trake u kosi.

Stroge smjernice također se primjenjuju i na muškarce.

2005. sjevernokorejska državna televizija pokrenula je seriju u pet nastavaka pod nazivom 'Šišajmo se u skladu sa socijalističkim načinom života'. Istodobno, sjevernokorejski tisak i radio pozivali su na urednu frizuru i primjerenu odjeću.

Sjevernokorejska televizija je čak postavila skrivene kamere kojima je uhvatila 'buntovnike' koji se nisu držali propisanog modnog izričaja. Tvorci programa su otišli tako daleko da su ih javno osramotili, a čak su i tvrdili da postoje zdravstveni razlozi zašto nije dobro imati dugu kosu. Prema njihovim bizarnim tvrdnjama, 'duga kosa troši energiju mozga'.

Muške frizure stoga ne bi smjele biti duže od pet centimetara i muškarci se trebaju šišati svakih 15 dana.

Starijim muškarcima je dopuštena dužina do sedam centimetara.

Frizure u skladu sa socijalističkim načinom života