RAKETE U STANJU PRIPRAVNOSTI

Sj. Koreja objavila 'plan napada' na SAD

29.03.2013 u 09:28

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je na izvanrednoj sjednici održanoj u petak zapovijedio da se sjevernokorejski raketni sustavi stave u stanje pripravnosti za napad na vojne baze SAD-a u Južnoj Koreji i na Pacifiku. Sjevernokorejski mediji objavili su dvije fotografije na kojima se vide karte s nacrtima napada na američki teritorij, kao i detalji o vojnim snagama Pjongjanga, prenosi AFP

Sjevernokorejska službena novinska agencija KCNA je izvijestila da je Kim Jong-un zapovijed dao na sastanku s glavnim generalima, održanom u petak u ponoć nakon letova američkih bombardera B-2 nad Južnom Korejom, i ocijenio da je s obzirom na situaciju 'došlo vrijeme da se riješe računi s imperijalistima iz SAD-a'

Službena sjevernokorejska agencija KCNA objavila je fotografije izvanrednog sastanka kojeg je u noći s četvrtka na petak sazvao vođa Kim Jong-Un. Na njima se vidi sjevernokorejski vođa u uredu koji izgleda poput zapovjedne sobe za vojne operacije, a u pozadini se vidi karta na kojoj piše 'Plan udara strateških snaga na američki kontinent'.

Iscrtane linije podsjećaju na putanje raketnih projektila prema SAD-u. Također se vidi da Pjongjang posjeduje 10 podmornica, 13 velikih desantnih brodova i šest minolovaca.

'Ne mislim da se radi o pogrešci. Vjerujem da se to namjerno objavilo kako bi se iskrivile činjenice o vojnoj moći Sjeverne Koreje', kazao je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane.

Sjevernokorejska agencija KCNA izvijestila je da je Jong-un potpisao plan tehničkih priprema strateških raketa, 'zapovijedivši da budu pripravne za lansiranje kako bi se u svakom trenutku moglo napasti teritorij SAD-a, njegove vojne baze u područjima operativnih djelovanja na Pacifiku, uključujući Havaje i Guam, te one u Južnoj Koreji'.

Stručnjaci za Sjevernu Koreju ocjenjuju, međutim, da je ta zemlja daleko od savladavanja tehnologije koja bi omogućila lansiranje projektila dugog dometa. Njezini projektili ne bi mogli doseći niti američke baze u Pacifiku, na Guama ili Havajima, a kamoli američki kontinent, tvrde stručnjaci.

Dva američka nevidljiva nuklearna bombardera B-2 koja su doletjela iz baze Whiteman u Missouriju izvela su u četvrtak vježbu iznad Južne Koreje. Taj let u sklopu velikih zajedničkih vježbi koje svake godine organiziraju američke i južnokorejske snage je, po priopćenju vojske SAD-a, pokazao 'sposobnost Sjedinjenih Država da brzo i bez ograničenja izvede dalekometne precizne udare'.

B-2 može letjeti 11 tisuća kilometara bez punjenja gorivom, a namjena su mu specijalni zadaci strateškog bombardiranja s visine do 15.000 metara iza protivničkih linija. Nosivost mu je do 18 tona konvencionalnog ili nuklearnog naoružanja, uključujući i protubunkerske bombe.