HRVATSKA I SRBIJA U MAKSIMIRU

Situacije koje mogu dovesti do prekida utakmice

22.03.2013 u 13:23

Bionic
Reading

Večerašnja utakmica očito nije samo kvalifikacijski dvoboj dviju reprezentacija uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Nije to ni samo još jedna, nacionalizmom opterećena, sigurnosno rizična utakmica reprezentacija Hrvatske i Srbije. To će biti prije svega demonstracija hrvatskog civilizacijskog dosega

Kada se u svijetu govori o odnosima Hrvatske i Srbije, još uvijek se govori o ratu i nacionalnoj netrpeljivosti koja i danas stvara velike probleme, što dokazuje i nedavni incident u Kistanju. Kada nogometni znalci u svijetu govore o tim zemljama, govore o brončanoj generaciji iz 1998. godine, ali i o huliganima s tribina i problemima s UEFA-om.

Zbog ove bakljade u Milanu Hajduk je dobio kaznu od 30.000 eura

Hrvatski nogometni savez nakupio je previše prevelikih novčanih kazni od UEFA-e zbog incidenata koje su potaknuli hrvatski 'navijači' na tribinama. Veća od novčane štete jest šteta koja je nanesena hrvatskom ugledu jer iz UEFA-e čak prijete da bi Hrvatsku mogli izbaciti iz međunarodnih natjecanja zbog nereda na utakmicama.

'Mi se moramo pokazati kao civilizirana i razumna zemlja', rekao je jučer premijer Zoran Milanović nakon sastanka s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom i izbornikom Igorom Štimcem.
Kako bi spriječio skandal i zgražanje europske i svjetske javnosti nad navijačima buduće članice Europske unije, Milanović je gledateljima poručio da moguće uvrede nadglasaju pjesmom i zvižducima: 'Biti Hrvat ne znači biti protiv nekoga niti protiv susjeda, nego biti za sebe i za uzvišene ideale', rekao je Milanović koji vjeruje da ponašanje građana na utakmici, koju će gledati mnogi u svijetu, može utjecati čak i na investitore.

Najveći skandal koji bi Hrvatsku kao zemlju domaćina mogao kompromitirati bilo bi prekidanje utakmice. Novinare je zanimalo koji konkretno incidenti mogu dovesti do prekida utakmice, no na to pitanje nismo dobili odgovor. Davor Šuker je upozorio da će povjerenik UEFA-e, inače Nizozemac, strogo poštivati pravila.

No prema riječima načelnika Uprave policije u Ravnateljstvu policije Krunoslava Borovca, do kratkotrajnog prekida utakmice može dovesti svaki najmanji incident - od skandiranja skandaloznih uvreda poput 'Ubij Srbina!' do paljenja baklji i, naravno, žestokih fizičkih obračuna. Svaka 'kažnjiva radnja potaknuta mržnjom i diskriminacijom' bit će fotodokumentirana i procesuirana, poručio je Borovec.

Incident u Genovi na utakmici Italija - Srbija

'Utakmica je procijenjena kao susret visokog sigurnosnog rizika, pa smo joj i pristupili na toj razini. Činjenica da nema razmjene gostujućih navijača olakšala je posao u jednom segmentu poslova koje je trebalo obaviti, no svi su segmenti policije sudjelovali u pripremi', rekao je Borovec. Policijskih službenika bit će jako puno, no ne zna se točan broj. Navodno je za njihov angažman planirano utrošiti 700.000 kuna.

No da bi se utakmica prekinula prije kraja, hrvatski navijači morali bi nadmašiti srpske na kvalifikacijskoj utakmici s Italijom 2010. godine. Taj skandal ostao je zapamćen kao jedini primjer prekidanja neke kvalifikacijske utakmice. Nogometni suci, naime, imaju zadatak dovesti utakmicu do kraja ma što se događalo - ako je to fizički moguće.

Utakmica može lako biti prekinuta na nekoliko minuta u slučaju bakljada, uvreda, izlaganja zabranjene ikonografije i slično, ali će se nastaviti kada se problem eliminira. Kazna će u tim slučajevima uslijediti nakon utakmice u obliku novčanih packi i narušavanja ugleda zemlje među svima koji prate najpopularniji sport na svijetu.