KANADERI SE VRATILI

'Situacija s požarima u Portugalu je kataklizmična'

05.09.2013 u 15:47

  • +7

Piloti kanadera vratili se iz Portugala

Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Bionic
Reading

Dvije posade hrvatskih pilota kanadera s tehničarima i popratnim osobljem, njih ukupno 13, vratile su se sinoć u Hrvatsku iz Portugala, gdje su na molbu portugalske Vlade sudjelovali u misiji gašenja velikih požara koji već tjednima bjesne u toj državi, a tamošnju situaciju ocijenili su kataklizmičkom

Na sjeveru i u središnjem dijelu Portugala proširili su se veliki požari s kojima se borilo 700 vatrogasaca i u kojima je poginulo šest osoba . Veliki problem stvarao je i snažan vjetar, a kako je sve trajalo tjednima preko Europske komisije zatražena je pomoć hrvatskih i francuskih kanadera.

Zapovjednik protupožarne eskadrile bojnik Davor Turković situaciju u Portugalu ocijenio je kataklizmičkom.

'Situacija u Portugalu se može nazvati kataklizmom. Već tjednima gore veliki požari, dnevno se potpali i po 300 novih požara. U nekim trenutcima kompletna je zemlja u dimu, dakle nema praktički sela i grada koji nema po 20-ak požara', rekao je bojnik Turković.

Nakon zajedničke akcije, kopilot satnik Stjepan Radonić kazao je da hrvatski piloti ne zaostaju s onima iz Francuske: 'Mi smo letjeli s Francuzima, oni su u pojmu pilotiranja Liga prvaka. Najviše ih ima, najviše kanadera imaju, najviše iskustva imaju, tako da su oni za sve pojam. Letjeli smo sada s njima i kada se usporedimo, mi ništa ne zaostajemo za njima', poručio je.

A kada je Hrvatska u pitanju, za nama je dobra protupožarna sezona. U odnosu na prošlu godinu, puno je manje požara i naleta kanadera, istaknuo je zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavngo stožera OSRH brigadni general Ivan Jurić.

'Kad usporedimo prošlu i pretprošlu sezonu imali smo puno, puno manje požara. Točnije tri puta manje požara i pet put manje naleta do sada', naglasio je general Jurić. Dodao je kako za vrijeme misije u Portugalu u niti jednom trenutku nije bila dovedena u pitanju gotovost hrvatskih kanadera u slučaju požara u domovini.Inače, ovakvim hitnim situacijama smještaj i letove plaća zemlja domaćin, a dio sufinancira i Fond Europske komisije putem Mehanizma za civilnu zaštitu.