MAFALANI NA SUĐENJU

'Šišmiš bi bolje vidio od svjedokinje'

06.10.2010 u 11:47

Bionic
Reading

'Da mi Robert Matanić 19. listopada 2008. nije zaprijetio da će me ubiti, to sad najiskrenije kažem, ja ne bih policiji prijavio da se u Zagrebu sprema nekakvo ubojstvo', kazao je trećeoptuženi za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, Amir Mafalani, odgovarajući na pitanja odvjetnika optuženih na Županijskom sudu u Zagrebu

Mafalani je, podsjetimo, izazvao preokret na ovom suđenju optuživši prvooptuženog Roberta Matanića da je ubojstvo isplanirao, a uz to je dodao da je on na moguće ubojstvo MUP upozorio preko policajca Nenada Šipušića kojeg je

poznavao od 2006. godine. Također je naveo da o svemu postoji službena bilješka te da su mu policajci prilikom testiranja na poligrafu rekli da je on svoju građansku dužnost obavio baš kao i policija, ali da služba koja se nalazi iznad nje to nije učinila te da zbog toga ubojstvo nije spriječeno.

'Nazvao sam Šipušića i našli smo se u kafiću u Dubravi. Kada sam mu rekao da Robert Matanić planira nekakvo ubojstvo u centru grada zanijemio je na pet sekundi, a meni je izgledalo kao da šuti pet minuta. Onda mi je rekao: 'Andrija Jarak javit će ti se ispred haustora'', rekao je Mafalani.

Trećeoptuženi je naveo da sa Šipušićem nije prijatelj, a na pitanje zamjenika ravnatelja USKOK-a je li on policijski doušnik Mafalani je ustvrdio: 'Ako je prijava ubojstva doušništvo, onda jesam.' Optuženi je također ustvrdio da mu Robert Matanić nikad nije spominjao likvidaciju Novice i Hrvoja Petrača te da mu ni u kakvom kontekstu nije spominjao Vladimira Zagorca, Sretena Jocića niti Branu Mićanovića. Uz to je rekao da do uhićenja nije ni poznavao Slobodana Đurovića.

Upitan da pojasni kako objašnjava svjedočenje svjedokinje broj tri (gospođa koja ga je prepoznala kao nekoga tko se motao po parkiralištu NCL grupe gdje se ubojstvo dogodilo, op. a.) Mafalani je ustvrdio da ga je očito zamijenila s nekim.

'Navela je da sam ja viši od Luke Matanića, a niži sam, uz to ustvrdila je kako je zamijetila moje obrve, ali nije da mi je cijela lijeva strana lica bila rasječena. Uz sve to vidjela me je kada je bio mrak, a ima dioptriju minus pet. Bez da ikoga vrijeđam, meni se čini da bi i šišmiš bolje vidio. Uostalom, uzete su sve snimke s parkirališta i mene se nigdje na njima ne pronalazi', naglasio je Mafalani.

Na traženje Mafalanijevog odvjetnika sudsko vijeće, pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul, odlučilo je kao svjedoke 18. listopada pozvati policajce Nenada Šipušića, Domagoja Anića i Mitheda Arifovića. Također će od Osme PP zatražiti podatak je li njegov klijent u prosincu 2007. godine prijavio krađu automobila marke Seat, za koji je krunski svjedok Tomislav Marijanović ustvrdio da je njime obavljano praćenje Ive Pukanića.