BUDUĆI PREDSJEDNIK EGIPTA

Sisi: Gotovo je s Muslimanskim bratstvom

06.05.2014 u 09:20

Bionic
Reading

Egipatski predsjednički kandidat Abdel Fatah al-Sisi poručio je u ponedjeljak da isključuje mogućnost pomirenja s Muslimanskim bratstvom, potpirujući strah od dugotrajnog sukoba s tom skupinom

'Želim vam reći da nisam ja dokrajčio (Muslimansko bratstvo). To ste učinili vi, Egipćani', naglasio je u skupnom intervjuu za egipatske tv postaje CBC i ONTV bivši zapovjednik egipatske vojske i bivši čelnik obavještajne službe, danas kandidat s najboljim izgledima za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Upitan hoće li Muslimansko bratstvo prestati postojati ako on osvoji predsjednički mandat, odgovorio je potvrdno. 'Da, hoće', kazao je.

Očekuje se da će Sisi, koji je u srpnju prošle godine nakon masovnih prosvjeda svrgnuo s vlasti predsjednika Muhameda Mursija, glatko pobijediti na predsjedničkim izborima u Egiptu, zakazanima za 26. i 27. svibnja. Jedini mu je protukandidat ljevičar Hamdin Sabahi.

Sisijevi pristaše smatraju bivšeg vojnog zapovjednika i bivšeg čelnika vojne obavještajne službe odlučnim čovjekom koji može stabilizirati zemlju izmučenu višegodišnjim uličnim prosvjedima i političkim nasiljem u razdoblju nakon svrgavanja s vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka 2011.

Muslimansko Bratstvo optužuje pak Sisija da je počinio državni udar i da stoji iza svrgavanja Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta.

Sisi je u aktualnom intervjuu potvrdio glasine o pokušajima ubojstva, kazavši 'dva su me puta pokušali ubiti. Vjerujem u sudbinu, ne bojim se'.

U više je navrata isticao da će njegova kampanja za predsjedničke izbore biti nekonvencionalna, čime je očigledno aludirao na bojazni za njegovu sigurnost. Zasada nema najava o njegovom pojavljivanju u javnosti.

U intervjuu je kao prioritete za Egipat izdvojio sigurnost, stabilnost i razvoj ali nije iznosio detalje o viziji za gospodarstvo koje pritišću slaba valuta egipatska funta, visoka nezaposlenost, nabujali javni sektor i rastući proračunski deficit, tumači Reuters.

Izrazio je pak potporu zakonu za koji aktivisti za ljudska prava tvrde da snažno ograničava pravo na prosvjede. 'Kažem da ćemo učiniti sve što treba kako bismo jamčili sigurnost i stabilnost', naglasio je Sisi.