NAJAVLJENO REZANJE PLAĆA

Siromašni policajci u BiH prijete štrajkom

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.04.2012 13:46
  • Objavljeno 09.04.2012 u 13:43
BiH policija

BiH policija

Izvor: Sipa Press / Autor: FACELLY

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini koje djeluju na državnoj razini zaprijetile su štrajkom ukoliko Vijeće ministara prihvati nacrt restriktivnog proračuna kakvoga je izradilo ministarstvo financija

Sindikat koji okuplja zaposlene u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak je pismom informirao ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića o tome da će ta agencija stupiti u štrajk ukoliko se provedu najavljeni planovi smanjenja plaća.

Pri tom su podsjetili kako policajci angažirani na najzahtjevnijim poslovima i sada imaju plaće koje su ispod prosjeka.

'Predložite uštede na gorivu, telefonima, reprezentaciji, dnevnicama, kupnji novih vozila', predložili su sindikalisti ministru sigurnosti.

Kako je istaknuto u pismu dostavlljenom i medijima, ukoliko plaće budu smanjene, SIPA će stupiti u štrajk zajedno s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela u BiH, Graničnom policijom BiH, Upravom za neizravno oporezivanje (carina) i svim drugim institucijama BiH koje su članice sindikalne mreže državnih tijela vlasti.

Prosječna plaća u Bosni i Hercegovini iznosi 824 konvertibilne marke (oko 410 eura) dok je prosječna plaća zaposlenih u SIPA-i 650 KM (oko 320) eura i na istoj je razini od 2006. godine.

Vijeće ministara BiH bi najkasnije do kraja sljedećeg tjedna trebalo usvojiti nacrt proračuna kojega nakon toga u formi prijedloga treba odobriti Predsjedništvo BiH i uputiti parlamentu na usvajanje.

Ministarstvo financija predložilo je da proračun za 2012. godinu iznosi 950 milijuna KM (oko 475 milijuna eura). Njime bi se mogle financirati osnovne potrebe države no samo uz drastične mjere štednje koje, među ostalim, podrazumijevaju smanjenje plaća za sve državne službenike za pet posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi