SUŽIVOT S VIRUSOM

Široka debata u Španjolskoj: Treba li koronu tretirati kao gripu?

11.01.2022 u 21:00

Bionic
Reading

Visoko prenosiva omikron varijanta koronavirusa nastavlja se širiti Španjolskom, a vlasti dovršavaju plan za novi sustav nadzora korone koji će odražavati model koji se godinama koristio za praćenje gripe

Novi sustav će ekstrapolirati brojeve iz statistički značajnog uzorka, umjesto da se oslanja na dnevno izvješćivanje o svakoj dijagnosticiranoj infekciji. Sustav dolazi jer broj slučajeva u Španjolskoj nastavlja dostizati nove rekorde: u petak je Ministarstvo zdravstva izvijestilo o 242.440 novih infekcija. Od početka pandemije do sada je otkriveno više od sedam milijuna slučajeva koronavirusa. Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je da je većina prijavljenih slučajeva bila asimptomatska, dodajući:

"Morat ćemo naučiti živjeti s koronavirusom kao i s mnogim drugim virusima."

Zdravstveni dužnosnici mjesecima rade na prilagodbi onoga što je poznato kao nadzor gripe. Prema novom sustavu, više neće biti prijavljivanja svake pojedinačne dijagnosticirane infekcije, niti će se testovi provoditi na najmanji simptom. Koronavirus će se pratiti kao i svaka druga respiratorna bolest, piše španjolski dnevnik El Pais, a prenosi Bloomberg.

Oformit će se skupina zdravstvenih djelatnika iz centara primarne zdravstvene zaštite i bolnica koji će pratiti situaciju. Cilj je stvaranje statistički značajnog uzorka s podacima prikupljenim iz cijele zemlje, kao što se to radi s anketama. To će pomoći da se utvrdi kako se bolest širi – kako u blagim tako iu teškim oblicima – ekstrapolacijom, a ne kroz mukotrpno prebrojavanje slučajeva. Strategija je u izradi od ljeta 2020. i sada ulazi u završnu fazu. Skupina dužnosnika iz Centra za zdravstvenu uzbunu i koordinaciju u hitnim slučajevima (CCAES), Nacionalnog epidemiološkog centra (CNE) i Ponencia de Alertas, koji uključuje regionalne zdravstvene tehničare, sastat će se nekoliko puta ovog tjedna kako bi razgovarali o tome kada i kako novi sustav nadzora trebao bi stupiti na snagu.

Još nema utvrđenog datuma, iako se prijelaz ne očekuje prije kraja aktualnog vala.

“S obzirom na to koliko je Covid trenutno iznimno prenosiv, ogroman je izazov striktno poštivati univerzalne protokole nadzora; postaje nemoguće”, rekao je Amparo Larrauri, voditelj skupine za nadzor gripe i drugih respiratornih bolesti u CNE-u. Kao odraz ove poteškoće, protokoli su već ublaženi u Španjolskoj, gdje se bliski kontakti pozitivnih slučajeva više ne moraju testirati osim ako ne pokažu simptome.

“Suočeni s ovom novom stvarnošću, radimo na prijelazu s univerzalnog nadzora na nadzorni nadzor za blage respiratorne infekcije u primarnim centrima i teške u bolnicama. Ali ne možete promijeniti stvari preko noći. Imamo međunarodne obveze [da prijavimo sve slučajeve] i nadzorni sustavi moraju biti konsolidirani”, dodala je. Pet španjolskih regija pokrenulo je pilot programe u svojim domovima zdravstvene zaštite, a devet ih je uvelo u bolnicama.

"S konsolidiranim sustavima nadzora vjerojatno bismo mogli prikupiti precizne, kvalitetnije informacije i izbjeći ono što se sada događa", rekao je Larrauri, govoreći o trenutnom (pre)naprezanju primarnog zdravstvenog sustava i poteškoćama prijavljivanja novih slučajeva s visoko prenosivom varijantom omikron.

  • +20
Omikron Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Šesti val tek treba dosegnuti vrhunac, a mogao bi paralizirati bolnice. Iako masovno cijepljenje i mutacije virusa uzrokuju blaže slučajeve, sam broj infekcija također uzrokuje veliki broj hospitalizacija. U petak je bilo 14.426 hospitaliziranih, više nego na vrhuncu četvrtog i petog vala. Od toga je 2.056 bilo na intenzivnoj njezi, više nego na vrhuncu petog vala (2.031) i blizu maksimuma četvrtog (2.356).

Iván Sanz, voditelj Nacionalnog centra za gripu u Valladolidu, istaknuo je da liječenje Covid-19 kao gripe ne znači umanjivanje njegove važnosti. Prema procjeni Zdravstvenog instituta Carlos III, gripa je uzrokovala oko 15.000 smrtnih slučajeva, izravno ili neizravno, tijekom sezone 2017.-2018., u prosjeku 41 svaki dan. Španjolska djeca su se u ponedjeljak nakon božićnih praznika vratila u školu u neizvjesnoj situaciji.

Radnici u svim sektorima gospodarstva su se zarazili – bolovanja su se u prosincu sedam puta povećala – a učitelji nisu iznimka. Ministarstvo obrazovanja priznalo je da će vjerojatno doći do porasta izostanaka nastavnika zbog bolesti, ali se nada da će se trend usporiti do kraja siječnja. Jesu li škole spremne nositi se s tim kadrovskim nedostatkom, druga je priča, a čini se da je većina učitelja mišljenja da nisu, osobito u regijama u kojima je smanjen broj zamjenskih nastavnika.

Madrid i Andaluzija su, na primjer, prošle godine najavili da će ove akademske godine imati 7.679 odnosno 5.300 nastavnika manje u odnosu na 2020.-2021. Španjolske škole također neće provoditi rutinske testove za učitelje i učenike, kao u drugim europskim zemljama. Samo je sjeveroistočna regija Katalonije rekla da će testirati bliske kontakte zaraženih osoba. A prošlog tjedna, sastanak središnjih i regionalnih zdravstvenih službenika odlučio je da će od sada cijeli razred biti u karanteni samo ako ima pet ili više pozitivnih slučajeva među studentskom skupinom.

Taj potez utječe na rano i osnovno obrazovanje, gdje djeca uglavnom ostaju necijepljena. Usporedbe radi, studenti u Francuskoj koji su bliski kontakti s pozitivnim slučajem moraju se podvrgnuti besplatnom testiranju, dok se u Njemačkoj studenti testiraju svaki tjedan, a u Italiji će biti masovni pregledi u obrazovnim centrima.

“Radimo stvari u hodu, a da nismo obaviješteni. Regije bi trebale imati komplementarnu strategiju za, recimo, testiranje nastavnika i učenika, ali od toga zasad nema ništa”, rekao je Vicente Mañes, predsjednik udruge ravnatelja javnih škola. Mañes je rekao da se na škole u Španjolskoj ne gleda toliko kao na mjesto za učenje, nego kao na mjesto koje pomaže obiteljima da uravnoteže svoje kućne i radne potrebe.

"Moramo brzo napraviti PCR testove na učenicima i učiteljima i odmah pronaći zamjenu za one koji su bolesni", dodao je Juan Villegas, učitelj u srednjoj školi Maestro Juan de Ávila u Ciudad Realu.

“Bez ovakvih mjera odluka da škole ostanu otvorene učinkovita je s društvenog stajališta, ali ne i s obrazovnog.”, zaključio je.