OPORBA OGORČENA

Sirijska vladajuća stranka i njezini saveznici osvojili očekivanu većinu na izborima

21.07.2020 u 22:49

Bionic
Reading

Sirijska vladajuća stranka Baath i njezini saveznici osvojili su većinu na parlamentarnim izborima održanim u ratom razorenoj zemlji koja se suočava sa sve većom financijskom krizom, pokazuju rezultati sirijskog izbornog povjerenstva u utorak

Stranka predsjednika Bašara al-Asada i saveznici s liste "Nacionalno jedinstvo" osvojili su 183 od 250 zastupničkih mjesta u parlamentu.

Predsjednik Izbornog povjerenstva u Siriji Samer Zumreeq izvijestio je na konferenciji za medije da je na nedjeljne izbore izašlo više od 30 posto birača.

Rekao je da svaki kandidat koji nije zadovoljan izbornim rezultatom "ima pravo na žalbu u roku od tri dana, počevši od sutra".

Oporba je opisala izbore sramotnima.

"Jednostavno rečeno, ovo su nelegitimni izbori. Režim je izabrao kandidate, čak i one neovisne", rekao je Yehyja Aridi, član oporbe uključen u mirovne pregovore sirijske vlade i oporbe pod okriljem UN-a u Ženevi.

"Ljudi u Siriji nisu mogli slobodno glasati, ovo je bila kazališna predstava režima", dodao je Aridi.

Nedjeljni izbori bili su treći parlamentarni izbori od početka rata u Siriji 2011.

Izbori su se trebali održati u travnju, ali su dvaput odgođeni zbog pandemije koronavirusa.

Održani su nešto više od mjesec dana nakon što je SAD nametnuo nove sankcije ključnim figurama sirijskog režima, usred sve veće financijske krize u toj zemlji.

Oko 1656 kandidata, uključujući 200 žena, borilo se za svoje mjesto u parlamentu, objavila je državna novinska agencija SANA.