AMERIKANCI ODGOVORILI ASADU

'Sirija nije predmet velike zavjere'

30.03.2011 u 22:11

Bionic
Reading

Američki State Department odbacio je u srijedu govor sirijskog predsjednika Bašara al-Asada ocijenivši da nema sadržaja i da je lakše pronalaziti teorije zavjere nego ispuniti zahtjeve naroda za reformama

U govoru se Asad oglušio na zahtjev za ukidanje više desetljeća dugog izvanrednog stanja u zemlji i rekao da je Sirija na meti strane zavjere da se izazovu prosvjedi u kojima je više od 60 osoba ubijeno.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner je rekao da je na sirijskom narodu da ocijene govor ali ga je općenito odbacio, uključujući i Asadovu tvrdnju da je Sirija predmet "velike zavjere čije se niti šire od bliskih do udaljenih zemalja".

"Mnogo je lakše je tražiti teorije zavjere nego smisleno odgovoriti na pozive na reforme", rekao je Toner novinarima na redovnoj dnevnoj konferenciji.

"Očekujemo da će sirijski narod biti razočaran. Mislimo da govor nije dao odgovore glede reformi koje je tražio sirijski narod i za koje su sami savjetnici predsjednika Asada rekli da dolaze", rekao je.

"Jasno nam je da zapravo nije imao puno sadržaja i da nije govorio o specifičnim reformama kako je naznačeno uoči govora", rekao je Toner.